x close

Raed Arafat, precizări oficiale legate de prezența coronavirusului în România: Nicio persoană confirmată cu coronavirus

26 Feb 2020   •   14:12
Raed Arafat, precizări oficiale legate de prezența coronavirusului în România: Nicio persoană confirmată cu coronavirus Antena 3

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o conferință de presă referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID- 19).

Potrivit celor precizate de Raed Arafat și Nelu Tătaru, nicio persoană nu a fost confirmată cu coronavirus în România.

În privința celor 13 persoane care au intrat în contact cu italianul infectat cu coronavirus, rezultatele au ieșit negative.

În momentul de față, 69 de persoane sunt în carantină, iar 4.818 persoane sunt izolate la domiciliu, din care 920 la București, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Declarații:

  • Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru:

-Avem rezultatele. Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 teste ale unor persoane, când vom avea rezultatul, vom reveni. Tot azi s-a emis ordinul de carantină. Toată lumea a întrebat de acest ordin. Ce spune acest ordin? Spune că toate persoanele care vin din zone închise, Wuhan, vasul de croazieră, cele 11 comune din Italia, sunt puse în carantină instituționalizată 14 zile. La intrarea în carantină vor fi testați, iar la ieșirea din carantină se vor face două teste, la diferență de 24 de ore, care trebuie să fie negative.

-La persoanele asimptomatice, care vin din zona extinsă, în afara acestor zone, din Lombardia și Veneto, vor fi izolate voluntar la domiciliu, atât ele, cât și familiile lor. După perioada de 14 zile, vor beneficia de acea adeverință și vor beneficia de concediu medical atât ele, cât și familiile lor, conform OUG 158/2005.

-Pentru cei izolați voluntar la domiciliu, legătura se va ține permanent cu medicul de familie și cu DSP din județul respectiv.

-Dincolo de cazul Gorj, toate celelalte teste efectuate până astăzi, inclusiv cele venite de la Buzău, sunt negative.

-Ca o situație la zi, astăzi la ora 14, se aflau 69 de persoane în carantină, 4.818 persoane izolate la domiciliu, din care 920 la București. Ca și locuri în spitalele din România, paturi de boli infecțioase în acest moment 7.720, din care 92 de paturi sunt de anestezie și terapie intensivă.

 -În concluzie, nu avem în acest moment nicio persoană pozitivă pentru coronavirus. Sunt mai multe probe în testare în continuare, dar rugămintea e să nu devină fiecare din aceste cazuri o poveste de panică până la momentul ieșirii rezultatului. După cum vedeți, foarte multe din situațiile semnalate a rezultat că sunt negative.

-Al doilea aspect este în relație cu achizițiile și procedurile care se desfășoară. Azi au fost primele zece oferte pentru scannere. La acest moment sunt în negociere. Până la sfârșitul zilei, sper să avem rezultatul negocierii și o să știm în cât timp vor fi livrate. Știu că mâine vor fi deschideri pentru echipamente de protecție, așa că toată activitatea de achiziție este în desfășurare.

-Un alt aspect important pentru noi este implicarea jurnaliștilor la fața locului, unde se fac anchetele epidemiologice. Vă adresăm rugămintea să păstrați o distanță importantă față de echipe și să nu expunem oamenii care sunt expuși la momentul respectiv  pentru că fac parte din ancheta respectivă. Riscăm să punem personele respective într-o lumină publică și să le creem lor probleme. Plus că este un risc inclusiv pentru personalul mass-mediei. 

-Mai avem un aspect referitor la știrile false care continuă să apară. Azi am dat exemplul unui ordin de ministru elaborat, scris de cineva și transmis pe toate rețelele, care pentru un om simplu nu are cum să înțeleagă că nu e un ordin real. Sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma și a introduce panică. Nu credeți în astfel de materiale care vă ajung pe diferite căi, până nu sunt confirmate de comunicatele Grupului Strategic de Comunicare, care a intrat în lucru și a început să comunice. 

Lipsa măștilor din farmacii

"Noi avem stocuri pentru echipele medicale rămase. Nu sunt multe, dar pentru asta se fac achizițiile în regim de urgență. Nu suntem singura țară care se confruntă cu lipsa măștilor și a materialelor. Lipsa măștilor din farmacii este aproape în toată Europa la acest moment. Știm că unii și-au ascuns măștile ca să le scoată și să le vândă la suprapreț când starea de panică a populației poate să fie mai ridicată. Vom lua și măsuri în acest sens pentru că măștile destinate populației diferă de măștile destinate personalului medical. Probabil că vom reuși inclusiv să avem anumite cantități de rezervă de măști pentru distribuire gratuită, dacă situația se transformă într-una critică de epidemie care să necesite acest lucru", a afirmat Raed Arafat.

Cum ar trebui să procedeze angajatorii în cazul unui angajat izolat la domiciliu

"Va primi de la DSP o adeverință că este în izolare voluntară la domiciliu și va primi și concediu. Concediul medical se dă retroactiv", e explicația dată de Nelu Tătaru. 

Raed Arafat, precizări oficiale legate de prezența coronavirusului în România: Nicio persoană confirmată cu coronavirus

 

 

Citeşte mai multe despre:

coronavirus Raed Arafat
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati