Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Recomandările medicilor, pentru a evita hipertermia și insolația. Tudor Ciuhodaru: "Iar sunt mari probleme"

Recomandările medicilor, pentru a evita hipertermia și insolația. Tudor Ciuhodaru: "Iar sunt mari probleme"

Medicul Tudor Ciuhodaru, a explicat, la Antena 3 CNN, ce măsuri ar trebui să luăm pentru a evita supra-încălzirea corpului sau hipertermia, în zilele caniculare.

Recomandările medicilor, pentru a evita hipertermia și insolația. Tudor Ciuhodaru: "Iar sunt mari probleme"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    13 Iul 2023   •   18:00

Tudor Ciuhodaru, medic la UPU Iași, a oferit mai multe recomandări și sfaturi pentru cum ar trebui să ne protejăm de soare și căldură, în această perioadă, în condițiile în care țara noastră se află sub mai multe avertizări meteo de caniculă și disconfort termic.

"Activitățile fizice se fac dimineața sau seara, când este mai răcoare. Îmbrăcămintea este deschisă la culoare, vaporoasă, din materiale textile de tip in, bumbac, în așa fel încât să ne asigure confortul termic.

Dacă tot vorbim despre apă, aer și răcoare și hidratare corespunzătoare. "Apă" vine de la "hidros" și în niciun caz de la alcool, de la băuturile bogate în cofeină sau zahăr, pentru că ele sunt diuretice și ne fac mai vulnerabil în fața căldurii. Pe de altă parte, vă dați seama, alcool, căldură, asfalt încins, iar sunt mari probleme.

O să mai trag un semnal de alarmă, despre cei mici: nu-i lăsați singuri la orele la amiezii în locurile de joacă. Supravegheați-i în permanență. Nu-i lăsați singuri nici în mașină, pentru că la 32 de grade afară, probabil că temperatura în mașină crește cam cu un grad în fiecare minut. Iar copiii sunt adesea cei mai expuși la deshidratare, insolație, crampe de căldură, sincope și necesită tratament de urgență.

O altă categorie vulnerabilă sunt vârstnicii, care stau în apartamentele supraîncinse de la ultimul etaj, acolo unde este bitum sau tablă pe acoperiș. Așa că măcar dați-le un telefon, din când în când, și întrebați-i dacă totul este în regulă, dacă au apă, dacă au posibilitatea de a-și asigura confortul termic.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close