Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sute de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu sindromul Lynch | Testele genetice nu sunt decontate

Sute de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu sindromul Lynch | Testele genetice nu sunt decontate

Situaţie alarmantă privind numărul românilor depistaţi cu sindromul Lynch, manifestat prin mai multe tipuri de cancer. În fiecare an aproximativ 500 persoane din ţara noastră află că au o astfel de mutaţie, ce reprezintă cea mai frecventă boală genetică transmisă din generaţie în generaţie.

Sute de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu sindromul Lynch | Testele genetice nu sunt decontate
Sursa foto: pixabay.com
de Cristina Ştefan    |    24 Mar 2023   •   07:29

Din păcate, testele genetice care arată existenţa acestui sindrom nu sunt decontate de stat, încât pacienţii sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru astfel de investigaţii.

O tânără a trăit un coşmar când a aflat că tatăl ei are două forme cancer de colon şi că este depistat cu sindromul Lynch, ceea ce înseamnă că are riscul de a face şi alte afecţiuni oncologice. La rândul ei şi-a făcut testele genetice şi a aflat că este purtătoarea acestui sindrom.

În România cei care vor să-şi facă testele genetice pentru a afla dacă au riscul de a dezvolta o forma cancer sunt nevoiţi să plătească mii de lei. Pe lângă diagnosticul crunt bolnavii trebuie să facă rost de bani pentru o serie de investigaţii.

Cele mai frecvente forme de cancer date de sindromul Lynch sunt colorectal, endometru şi ovar. În România, anual, peste 20.000 de români mor din cauza unui cancer prevenibil sau tratabil.

×
Subiecte în articol: sindromul Lynch cancer
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close