Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 50% dintre români încă tratează răceala cu antibiotic. Cât de gravă este rezistența la antibiotice

50% dintre români încă tratează răceala cu antibiotic. Cât de gravă este rezistența la antibiotice

În 2019 s-au înregistrat aproximativ 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistenţa la antibiotice.

50% dintre români încă tratează răceala cu antibiotic. Cât de gravă este rezistența la antibiotice
Sursa foto: getty images | solarseven
de Ştefan Petrică    |    24 Noi 2022   •   10:54

Folosirea incorectă de antibiotice alimentează rezistenţa antimicrobiană şi este a treia cauză de deces la nivel mondial. 50% dintre români încă tratează virozele şi răcelile cu antibiotic.

"80% din infectiile respiratorii sunt infecţii virale, deci nu beneficiază de tratament antibiotic", ne explică Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL pentru Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Doctorii ne recomandă sa tratăm cu antibiotice doar atunci când apar semne de infecţie.

"De exemplu, pentru roşu în gât, nu este bine să luam antibiotic", a precizat  Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu. 

La fel de important este să nu păstrăm antibioticele de la un eveniment infecţios la altul. De fiecare dată, este bine să lăsăm medicul să ne recomande tratamentul antibiotic adecvat.

"Nu păstraţi antibioticele vechi, luaţi-vă reţetele aşa cum au fost recomandate de doctor", ne spune Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu- Medic Primar ORL pentru Antena 3 CNN.

Tratamentul de antibiotice corect trebuie să dureze între 7-14 zile. Este foarte important să finalizăm tratamentul şi să nu renunţăm la el când credem noi că ne simţim mai bine.

"Nu există tratament de antibiotic de 2 sau 3 zile, pacientul se simte mai bine, dar tratamentul trebuie dus la final pentru ca antibioticul să eradicheze toţi microbii din zona respectivă" , a mai adăugat Prof. Dr, Codruţ Sarafoleanu. 

Românii pe primele locuri la rezistența la antibiotice uzuale

Medicii avertizează că în următorii 30 de ani, se estimeză ca nu vom mai avea antibiotice cu care să tratăm simple infecţii. În România ne situăm la principalii germeni cu rezistenţă peste 50% la antibioticele uzuale.

Pentru virozele obişnuite, medicii ne recomandă vitamina C, picături de nas, analgezice sau antiinflamatoare. Dacă simptomele durează mai mult de 3,4 zile, apare şi febra sau alte semne care sugerează o infecţie, este bine să ne prezentăm la medicul de familie. 

Antibioticele pentu copii sunt mai periculoase decât la adult, pentru că ei au imunitatea în formare. Dacă aceştia de mici încep cu rezistenţa la antibiotice, vor urma probleme în viaţa de adult. 

Pentru că suntem în plin sezon de bronşolită, medicii avertizează părinţii să fie atenţi la simptomele copilului, în primele zile aceştia să fie trataţi cu simptomatice. Dacă apar semne de agravare, aceştia trebuie să meargă la spital.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close