Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Stresul este contagios, spun neurocercetătorii | Oamenii pot mirosi, la propriu, cât de stresați sunt cei din jur

Stresul este contagios, spun neurocercetătorii | Oamenii pot mirosi, la propriu, cât de stresați sunt cei din jur

Stresul unui membru al familiei, a unui coleg, dar și a unui străin, se poate transmite la fel ca un virus, mai ales persoanelor empatice, arată cercetările din ultimii ani.

Stresul este contagios, spun neurocercetătorii | Oamenii pot mirosi, la propriu, cât de stresați sunt cei din jur
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    13 Dec 2023   •   22:00

Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Leipzig și de la Universitatea din Dresda au derulat un studiu care arată că stresul este contagios.

Savanții i-au făcut pe unii voluntari să observe alți oameni în timp ce erau supuși unor situații de tensiune psihologică, apoi le-au măsurat nivelurile de cortizol, hormonul stresului. În urma experimentului acesta a crescut la 26% dintre observatori. Iar dacă a existat o relație intimă cu persoana sub presiune, procentul cazurilor în care a existat o creștere a hormonului a crescut la 40%.

Acest efect ”viral” al stresului se datorează empatiei care duce la identificarea cu ceea ce trăiește persoana stresată. Și acest lucru este valabil și atunci când acesta din urmă este văzut, spre exemplu, într-un videoclip. Aceasta înseamnă, potrivit cercetătorilor, că filmele și emisiunile TV înfiorătoare pot crește nivelul de stres al telespectatorilor, scrie Focus.

Stresul poate fi mirosit, la propriu

Potrivit lui Heidi Hanna, membru al Institutului American de Stres și autoare a cărții Stressaholic, stresul secundar este rezultatul capacității noastre înnăscute de a percepe potențiale amenințări în mediul nostru.

Ea scrie: "Cei mai mulți oameni au experimentat experiența de a petrece timp cu cineva care declanșează un răspuns de stres doar intrând pe ușă. Acesta poate fi un răspuns condiționat de interacțiunile anterioare, dar poate fi, de asemenea, o comunicare energetică transmisă prin schimbări foarte blânde ale ritmurilor bio-mecanice, cum ar fi ritmul cardiac sau ritmul respirației."

Indicii care provoacă stresul pasiv pot fi schimbări foarte subtile la persoanele din jurul nostru la locul de muncă, dar care pot avea totuși un impact uriaș.

De fapt, nu trebuie să vedeți sau să auziți pe cineva pentru a-i sesiza stresul; puteți, de asemenea, să-l mirosiți. Noile cercetări arată că stresul îi face pe oameni să transpire hormoni speciali de stres, care sunt percepuți de simțurile olfactive ale celorlalți, potrivit Harvard Business Review.

Creierul tău poate chiar să detecteze dacă "feromonii de alarmă" au fost eliberați din cauza unui stres scăzut sau a unui stres ridicat. Negativitatea și stresul pot pătrunde literalmente în cabina dvs. de lucru.

Ce este stresul pasiv sau stresul secundar și cum se transmite

Stresul pasiv se referă la stresul emoțional sau psihologic pe care îl pot resimți persoanele care se află în preajma sau interacționează cu o persoană stresată. Deși este evident că tindem să ne simțim zdruncinați atunci când persoanele de care avem grijă sunt în suferință, este posibil să fim stresați de alți adulți de care nu avem grijă? Ei bine, aici intervine cu adevărat efectul de contagiune a stresului.

Atunci când organismul începe să arate primele semne de stres, totul, de la sănătatea fizică și cognitivă până la emoțiile și comportamentele noastre, poate fi afectat, conform Asociației Americane de Psihologie. De aceea, este important să minimizăm stresul secundar pe care îl resimțim.

Primul lucru pe care îl puteți face dacă credeți că suferiți de stres pasiv este să identificați cine sau ce ar putea fi cauza și apoi să vă distanțați de aceasta. De exemplu, dacă aveți un partener care lucrează de acasă și, prin urmare, își poartă cu el stresul de la serviciu în casă.

Încercați să stabiliți niște limite care îi vor ajuta să facă diferența între spațiul de lucru și cel de acasă. Aceste limite pot ajuta la minimizarea stresului secundar pe care îl resimțiți din cauza faptului că ei își aduc problemele acasă de la serviciu. 

Recâștigați controlul

Dincolo de acest lucru, este important să vă recâștigați individual controlul asupra sănătății fizice și mentale, ceea ce poate implica luarea de pauze adecvate pe parcursul zilei, efectuarea de exerciții fizice pentru a gestiona nivelul de stres, vizitarea unui terapeut pentru a gestiona emoțiile și, în general, menținerea unui organism sănătos prin somn bun, alimentație și eliminarea alcoolului și a stimulentelor, conform Sutter Health.

În timp ce stresul poate părea mortal de contagios, "cheia este să simți că ai suficiente resurse și lățime de bandă pentru a face față situației sau persoanei și chiar dacă nu ai, apoi să știi că, dacă ești copleșit sau experimentezi ceva negativ, va trece și te poți descurca", spune Lewis.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close