Antena 3 CNN Actualitate Sănătate 5 trucuri prin care să treci mai ușor peste caniculă

5 trucuri prin care să treci mai ușor peste caniculă

Canicula poate afecta grav organismul, mai ales dacă durează multe zile și este însoțită de umiditate, absența vântului ori un nivel de poluare crescut.

5 trucuri prin care să treci mai ușor peste caniculă
Sursa foto: pexels
de Andreea Cigolea    |    20 Iul 2022   •   12:32

Perioadele prelungite de căldură extremă pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate a unor grupuri de persoane considerate vulnerabile. 

Deshidratarea este una dintre cele mai importante consecințe ale caniculei, iar din categoriile vulnerabile fac parte femeile însărcinate, copiii cu vârsta de până în 4 ani, la care pierderile de apă prin transpirație sunt mai accentuate decât în cazul adulților, și vârstnicii, pentru care senzația de sete se diminuează, la fel și capacitatea de a transpira. 

Cea mai importantă este instalarea unor aparate de aer condiționat. Dacă nu ai un astfel de aparat în casă, poți opta pentru un ventilator sau poți urma trucurile de mai jos:

1. Caută surse de ”aer condiționat natural“ - în zilele caniculare evită zonele aglomerate și pe cele cu mult beton, temperaturile vor crește mult peste ce au prognozat meteorologii. În schimb caută zonele verzi, umbrite, care funcționează ca adevărate aparate de aer condiționat natural

2. Stinge becurile - cele incandescente se încălzesc și cresc temperatura în casă. La fel o fac și televizoarele, laptopurile sau alte aparate electrocasnice

3. Nu mai șterge transpirația de pe corp -  în zile caniculare, evită să-ți ștergi transpirația de pe corp. Aceasta trebuie lăsată să se evapore singură, pentru că este mecanismul prin care corpul se răcorește. Pompierii și militarii folosesc și o altă metodă de a se răcori – își scufundă mâinile în apă rece, până la cot

4. Poartă haine din bumbac - Alege o lenjerie intimă sau pantaloni scurți și maiou din bumbac. Cele din fibre sintetice, cum ar fi poliesterul, îți dau o senzație de constrângere, nu sunt răcoroase și ți se încinge corpul mai tare.

5. Pune gheață la încheieturile membrelor - Cea mai rapidă metodă de a-ți răci sau să-ți dea senzația de răcire a corpului este să pui puțină gheață sau ceva rece pe zonele de puls, adică la încheieturi, gât, coate, glezne, genunchi.

×
Subiecte în articol: canicula trucuri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close