Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tudor Ciuhodaru, despre boala de care suferă Adda: ”Trece des neobservată” | Primele semne ale afecțiunii

Tudor Ciuhodaru, despre boala de care suferă Adda: ”Trece des neobservată” | Primele semne ale afecțiunii

Medicul Tudor Ciuhodaru susține că un control ”complet și corect” imediat după o mușcătură de căpușă sau după prezența într-o zonă de risc, și anume o zonă verde umedă, este esențial pentru a depista Borelioza (Boala Lyme) în stadiile incipiente.

Tudor Ciuhodaru, despre boala de care suferă Adda: ”Trece des neobservată” | Primele semne ale afecțiunii
Sursa foto: Instagram
de Adelina Miron    |    Andreea Cigolea    |    16 Feb 2022   •   13:56

În caz contrar, afecțiunea evoluează și se ajunge la forme severe.

Adda a aflat, după un an jumătate de chin în care i s-a pus diagnostic greşit, că suferă de Borelioza (boala Lyme) şi Bartonella. Cântăreața a anunțat că se va retrage o perioadă din spațiul public.

Tudor Ciuhodaru susține că această boală are ”o mie de fețe” și de aceea poate fi confundată cu alte afecțiuni precum reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

„Am tras un semnal de alarmă de o mie de ori, exact ca acele 1.000 de fețe ale acestei maladii, boala Lyme, pentru că ea poate mima aproximativ 200 de afecțiuni. Dacă vorbim despre prevenție, nu uitați că această mușcătură de căpușă trece deseori neobservată. Mai puțin de 30% dintre pacienți își amintesc pentru că este acea secreție anestezică care ne face să nu depistăm această mușcătură.

Un diagnostic corect și complet se pune pe anamneză. Adică ai fost mușcat de o căpușă sau ai fost în zone de risc, respectiv zonele verzi umede, în al doilea rând, apar acele simptome necaracteristice, tip grip de vară, cu febră, astenie, dureri musculare, dar esențial este acel eritem migrator, practic o erupție în formă de țintă de arc care poate orienta diagnosticul, dublat de examenele serologice. Se poate ajunge la formele dificile de diagnostic.

După această etapă se merge pe mimarea a numeroase afecțiuni. Vorbesc de cele neuropsihice, cele cardiovasculare, cele reumatologice, și nu o dată astfel de boală este etichetată drept reumatism articular acut sau scleroză multiplă.

În momentul în care ați fost mușcat de o căpușă sau mergeți într-o zonă de risc și consemnați apariția unor simptome ciudate, atât la locul mușcăturii cât și generale, de tipul durere în gât, iritație, slăbiciune, manifestări alergice, mergeți la un consult complet și corect pentru că depistarea la timp este tratabilă. Dacă nu, se poate ajunge la forme severe.”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Ce este Borelioza, boala care a făcut-o pe Adda să se retragă din viața publică

Boala Lyme sau borelioza este o afecțiune bacteriană transmisa de căpușe, cu o incidență în creștere în lume. Între 650.000 - 850.000 de persoane sunt afectate în Europa, iar în Romania, incidența a crescut de trei ori în ultimii ani, conform datelor oficiale ale Institutului National de Sănătate.

Boala este de origine bacteriana, aceasta fiind transmisă de căpușele din genul Ixodes, o insectă care poate transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Însă, nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia, boala nefiind declanșată automat la om prin contactul cu insecta.   

O persoană, copil sau adult, poate dezvolta boala Lyme doar dacă este înțepat/mușcat de o căpușa contaminata cu bacteria Borrelia burgdorferi, care rămâne pe corpul uman fară întrerupere pe o perioada mai mare de 17 ore.

Acesta este timpul necesar migrării bacteriilor Borrelia din intestinul insectei către glandele salivare ale acesteia, de unde sunt transmise în organismul uman, odată cu saliva, la locul înțepăturii.

Boala netratata corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacție sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicații medicale precum: meningita, paralizie faciala, miocardita - cardita Lyme, artrita Lyme, boli autoimune.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close