Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinurile care ne protejează de bolile copilariei. Ce înseamnă un copil complet vaccinat | Dr. Marinescu: "Aici există un risc real de focare"

Vaccinurile care ne protejează de bolile copilariei. Ce înseamnă un copil complet vaccinat | Dr. Marinescu: "Aici există un risc real de focare"

Astăzi discutăm despre vaccinurile care ne protejează de bolile copilăriei, dar şi de cele care îi protejează pe seniori, mai ales acum că vine sezonul rece.

Vaccinurile care ne protejează de bolile copilariei. Ce înseamnă un copil complet vaccinat | Dr. Marinescu: "Aici există un risc real de focare"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    18 Sep 2023   •   14:33

Medicul Adrian Marinescu ne explica efectele pozitive ale vaccinurilor, dar ne vorbește și despre efecte adverse de care mulţi se tem.

"Vaccinarea este metoda cea mai bună de prevenţie. Trebuie să înţelegem că nu există medicament sau vaccin care să nu aibă reacţii adverse.

Un copil complet vaccinat este un copil protejat de boli infecţioase care i-ar putea pune viaţa în pericol.

Pentru că cei mici au început şcoala, părinţii trebuie să se gândească că în colectivitate există un risc real de a fi focare.

Ce înseamnă un copil complet vaccinat

  • 1 doză de vaccin BCG;
  • 4 doze de vaccin Hep B pediatric;
  • câte 3 doze din vaccinurile: DTPa, VPI, Hib, Pneumococic;
  • 1 doză de vaccin RRO.

Există un risc real ca cel mic să se infecteze. Indiferent că vorbim despre bolile copilăriei sau nu, care apropo, pot apărea şi la adulţi.

Cât despre vaccinarea antigripală, părinţii se pot gândi şi la vaccinarea HPV. Este important de ştiut că nu doar fetiţele se vaccinează, ci şi băieţeii.

Pentru că vine sezonul rece şi seniori trebuie să se vaccineze, din punctul meu de vedere, după vârsta de 60 de ani, aceştia au un risc mult mai mare de infectare şi de a face complicaţii.

Trebuie să fie făcută vaccinarea antipreumococică, de asemenea, sunt vaccinurile pe care le recomandăm în funcție de patologia pacientului.

De exemplu, infecţia cu hepatita B e o realitate și din păcate, dacă nu e tratată și diagnosticată la timp, poate să îmi pună viața în pericol. Și asta se întâmplă în mod real.", a spus medicul Adrian Marinescu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea.

Performanțele vaccinurilor 

  • RUBEOLĂ - După introducerea vaccinării în SUA, numărul cazurilor de rubeolă congenitală a scăzut de la 68 de cazuri în 1970, la numai două cazuri în 1988. La toate grupele de vârstă, numărul celor infectați a scăzut de la 20.395 în 1977, la 225 de cazuri, în 1988;
  • OREION - În România, în anul 2004, numărul persoanelor infectate a fost de 64.427. În 2014, au mai fost doar 28 de cazuri. Datorită vaccinării, cazurile de oreion s-au redus cu 99, 96%;
  • RUJEOLĂ - La  21 martie 1963 a fost aprobat primul vaccin antirujeolic. Trei ani mai târziu, Centers for Disease Control and Prevention a anunțat declanșarea primei campanii de eliminare a rujeolei, campanie care a dus la o scăderea cazurilor de rujeolă cu 90%. Administrarea unei doze de vaccin îi protejează pe 93% dintre cei expuși la virus. După a doua doză, protecția crește până la 97%.

Schema de vaccinare pentru Hepatita B este compusă din trei doze. Momentul 0, apoi la o lună şi apoi la şase luni. Dacă ne referim la un rapel care ne este suficient, înseamnă o singură administrare.

La fiecare cinci ani, trebuie să testăm anticorpii care să ne spună dacă avem nevoie de un rapel sau nu, dacă mai avem sau nu protecție pentru hepatita B.

În cazul doamnelor care vor să facă copii, le recomand cu căldură să-şi facă analizele înainte. În ideea în care vor să aibă protecţie, trebuie să facă vaccinul înainte de a rămâne însărcinate.

Este important să ne vaccinăm pentru a avea protecţie împreună cu familia. Trebuie să ne vaccinăm mai ales că vaccinurile au extrem de puţine reacţii adverse în raport cu beneficiu şi cu ce poate să ni se întâmple dacă ne infectăm.", a mai spus medicul.

Dacă sunteți proaspătă mamă și vă aflați la primul contact cu schema de vaccinare pentru bebelușul dvs. medicul de familie sau medicul curant trebuie să fie sursa de informații despre vaccinare. Ei sunt în măsură să răspundă la toate întrebările despre schemele de vaccinare recomandate în România. Informații utile despre acest subiect răspunsuri la întrebări găsit și pe www.provaccin.ro.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close