Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vinul bio românesc, un adevărat medicament. Cum a ajuns să fie apreciat în toată lumea

Vinul bio românesc, un adevărat medicament. Cum a ajuns să fie apreciat în toată lumea

Vinul bio românesc, un adevărat medicament. Cum a ajuns să fie apreciat în toată lumea
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
22 Iun 2018   •   13:07

Vinul poate fi medicament. Poate credeţi că este doar o vorbă din bătrâni, însă, vinurile bio încep să o demonstreze. În cramă e ca în farmacie, iar vinul este curat ca lacrima. Nu conţine nicio substanţa chimică, via este atent monitorizată, strugurii sunt culeşi doar într-o anumită perioadă. Iar, producătorii de la noi au început să investească milioane de euro în astfel de afaceri.

În Dobrogea, lângă Medgidia, pe o suprafaţă de 154 de hectare de teren, un producător de vinuri cultivă soiuri bio. A fost nevoie de o investiţie de zece milioane de euro în ultimii şapte ani, dar a devenit prima companie românească ce obţine certificare internaţională pentru că produce vin natural, fără să intervină prin procese chimice. Şi, pentru că afacerea a prins gust, în următorii doi ani şi-a propus să îşi tripleze producţia.

Tehnica este nouă în ţara noastră. România se aliniază astfel, în rând cu marii producători europeni. Încă din sol, viţa de vie are nevoie de o supraveghere atentă.

''Dacă strugurii sunt sănătoşi, nu ai nevoie de conservant, de antifermanetativ (...) În crama în care se produce un vin bio, focusul este pe câteva pârghii. O igienă excepţională, un control bun al temperaturii, desigur tehnologie, dar tehnologie neinvazivă'', explică directorul unei crame.

Vinul bio produs în România a câştigat deja şapte premii la competiţiile internaţionale. Până în 2030, Ministerul Agriculturii îşi propune ca 1 milion de hectare să fie cultivate cu producţii bio. De la cereale şi legume, până la viţă de vie.

 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close