Antena 3 CNN Actualitate Schema folosită de Călin Donca cu care a făcut afaceri de milioane de euro din energie

Schema folosită de Călin Donca cu care a făcut afaceri de milioane de euro din energie

În ediția emisiunii Descoperiți de la Antena 3 CNN a fost prezentată schema folosită de Călin Donca, milionarul reţinut pentru evaziune fiscală, pentru a face averi de milioane de euro din energie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Sep 2023   •   11:18

În prima fază, ascensiunea lui Călin Donca în domeniul energiei s-a realizat printr-un cerc de oameni foarte influenți printre care îi enumerăm pe: 

  • Bogdan Buzăianu, considerat cel mai deștept băiat din energie
  • Virgil Ardelean, zis Vulpea, fost șef al „Doi și-un sfert” (numită așa după numele fostei unități de informații a Internelor, U.M. 0215)
  • Virgil Măgureanu, fost director al SRI,  prin fiul domnului Măgureanu
  •  Stoian Rusu, general, fost Coman ANT al Miliției din Cluj

Prin intermediul acestor persoane, afaceristul Călin Donca ar fi accesat o filieră de firme din energie aplicând ulterior o schemă prin care a generat afaceri de milioane de euro.

Schema a fost explicată în cadrul emisiunii Descoperiţi de către Dan Constantin, senior-editor Jurnalul.

"Cheia ascensiunii lui Călin Donca este firma Energia Gaz & Power SRL în care sunt coacționari Europe Energy din Italia și New Energie din Elveția. Călin Donca este acționar între ei. Prin această bază să spunem de plecare, Călin Donca intră în legături cu firma prin sârbul Bulatovic Svetoslav care are la rândul lui relații cu ETF Elveția și Alpiq Elveția, care sunt în relație comercială cu Energon Power Gaz manageriată de Rareș Criste.

Aceste firme noi le regăsim și separat ca traderi și ei luau de fapt energie ieftină, foarte multă energie ieftină de la Hidroelectrica sau din piață.

Cel mai bine această încrengătură se vede într-un dosar de mită făcut în 2016, în care au fost arestați la vremea respectivă Ioan Mihăilă, care era membru al consiliului de Administrare de supraveghere la Hidroelectrica și consilier al ministrului Energiei, și Eugen Brădean, director de tradeing de la Hidroelectrica și membru al directoratului, ca acuzați de complicitate la luare de mită.

Era vorba despre un contract de 270 de milioane de euro din care dădeau o mită de 1,4 milioane pentru cei doi specialiști, trimiși pe baze politice în Hidroelectrica.

Citeşte şi: Avocatul Adrian Cuculis: "Donca nu făcea altceva decât să ia un model infracțional și să îl perpetueze"

Din această afacere, Hidroelectrica s-a judecat cu ETF Elveția și Alpiq Elveția pentru daune de 1,4 miliarde de dolari și statul român a câștigat.

În acest dosar erau luați Mihăilă şi Grădean. În schimb, niciodată nu ajungea dosarul la firmele care dădeau mită ca să ia acest contract de energie de 270 de milioane de euro. Nimeni nu a mers să vadă  pentru ce era contractul acesta.

Şi astfel ajungem la legăturile cu Ardeleanu, cu copiii milițierilor din Cluj care s-au făcut energeticieni. Şi asta era noua formă prin care ei voiau să ia energia ieftină, contracte în care era și Călin Donca implicat.

Astfel, Călin Donca și-a pornit afacerile pe o schemă ponzie clasică. Mai exact Energaz, care a pornit practic de la zero a venit cu o ofertă foarte interesantă.

Orice client care făcea un contract cu Energaz i se scădeau 4 lei la 100 lei plată dacă aducea încă un client și se mergea în cascadă pe o schemă ponzie până la zero, dacă aduceai 25 de clienți. În momentul în care s-au plafonat prețurile, evident că n-a mai fost niciun interes pentru piață și treaba asta a căzut și a dispărut.

Însă Călin Donca a rămas conectat la o filieră prin care avea accesul la o cantitate de energie mai ieftină decât restul pieței. În momentul în care s-au plafonat prețurile a început scandalul cu traderii de energie, moment în care Călin Donca s-a orientat spre afacerile cu panouri fotovoltaice, afacere concepută pe același principiu.

Mai exact, afaceristul avea niște terenuri virane, unele sunt înscrise, unele nu sunt înscrise cadastral, pe care a făcut o demonstrație de afacere extraordinară în energia solară şi prin care îţi poţi recupera banii într-un an și opt luni. În capcana asta au căzut foarte mulți.

Practic, asemenea afacerilor imobiliare unde se vând proiecte, Călin Donca le-a prezentat potențialilor investitori un proiect de parc fotovoltaic, încă neconectat.

Citeşte şi: Dorian Popa, noi detalii din afacerile cu milionarul Călin Donca: "Că am fost sau nu un gușter nici măcar nu știu"

Cei care au avut încredere în această imagine pompată foarte puternic ca om de afaceri cu mare succes, om cinstit, familist, care poate să vândă mirajul bogăției,s-au înghesuit să se înscrie în proiect. Însă ei erau înscriși pe un tabel, urmând să obțină energie.

Sunt foarte mulți care plâng acum după bani și probabil o să rămână fără bani pentru că parte din ceea ce a încasat s-au evaporat, s-au dus acolo în paradisurile ălea frumoase imobiliare, în mașini. Dar ce este important și vreau să subliniez, întorcându-ne la Hidroelectrica, faptul că acum societatea s-a listat, guvernanța corporativă ar trebui să fie o pavăză pentru repetarea unor numiri politice în conducerea companiei. 

Dacă se ajunge la repetarea unor asemenea manevre în piața de energie, vă daţi seama ce se întâmplă cu acționarii și cu încrederea Hidroelectrica", a explicat Dan Constantin, senior-editor Jurnalul, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close