Antena 3 CNN Actualitate Scutul american antirachetă, între controversă şi mister. Află de ce a fost aleasă România (VIDEO)

Scutul american antirachetă, între controversă şi mister. Află de ce a fost aleasă România (VIDEO)

Scutul american antirachetă, între controversă şi mister. Află de ce a fost aleasă România (VIDEO)
Sursa foto: Foto: www.globalresearch.ca
28 Iul 2010   •   22:29

Controversat printre politicieni şi un mister pentru cei mai mulţi dintre români. Vorbim de scutul antirachetă cu care americanii vin la noi. De ce? Ne spune negociatorul-şef al României la discuţiile cu SUA - pentru că România se află pe traiectoria dintre Iran şi Europa, adică este locaţie ideală pentru a intercepta un eventual atac venit dinspre Teheran.

În negocierile, două runde până acum, dintre Bucureşti şi Washington, au fost stabilite drepturile şi obligaţiile celor două părţi.

?Zona Europei de Sud-Est, dar şi alte zone din spaţiul european şi euroatlantic sunt supuse unei vulnerabilităţi crescute în faţa unor atacuri cu racahetă cu rază scurtă şi medie de acţiune?, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE.

Părţi ale scutului vor fi amplasate, deocamdată, în Cehia, Polonia şi România. Radarele şi rachetele interceptoare opresc traiectoria rachetelor balistice care ar pleca din ţări duşmane, precum Iran, cu ţinta - Statele Unite ale Americii.

?Specialiştii vor putea să intercepteze eventuale rachete care vor fi lansate spre teritoriul statelor care fac parte din acest sistem?, spune Bogdan Aurescu.

Atunci când o rachetă este lansată de către unul dintre statele considerate inamice, un radar extraatmosferic o detectează şi transmite un semnal spre o bază militară dotată cu interceptori. Din baza militară sesizată de semnalul satelitului va fi lansată o altă rachetă, cu misiunea de a distruge racheta inamică.

Scepticii susţin însă că programul e inoportun, în condiţiile în care ţara noastră nu e ameninţată direct de vreun inamic. Oare?

?Astfel de sisteme sunt necesare. Ele nu cresc vulnerabilitatea sau riscul de atac ci, dimpotrivă, sporesc securitatea statelor care sunt protejate de aceste sisteme?, a explicat Bogdan Aurescu.

O altă controversă este legată de dependenţa nostră energetică faţă de Rusia, ţară extrem de deranjată de programul Statelor Unite. Aurescu susţine însă că îngrijorările sunt nejustificate mai ales pentru că Rusia este permanent informată în legătură cu paşii negocierilor.

?Nu aş vrea să speculăm însă şi la nivel NATO cât şi în relaţia directă cu partea americană, partea rusă este interesată de aceste discuţii?, a spus Aurescu.

De asemenea, Bogdan Aurescu susţine că nu există nicio legătură între sistemul american de apărare, furnizat de americanii de la Lockheed Martin, şi decizia CSAT-ului românesc de a achiziţiona avioane pentru înzestrarea armatei, vechi de 30 de ani, de la aceeaşi companie.

Observator

 

×
Subiecte în articol: scut antiracheta SUA România
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close