Un imens baraj din epoca sovietică din partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse. Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului. Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.
Acesta deține un rezervor de 18 km3 care alimentează cu apă și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.
Potrivit Agenţiei Internațională de Energie Atomică volumul apei de răcire scade cu 5cm/h, un nivel rapid de scădere şi există riscul ca reactoarele să nu mai poată fi răcite corespunzător.
Silviu Gurlui, profesor de fizică a comentat pericolul de la centrala nucleară de la Zaporojie în acest moment.
"Avem o situație extrem de delicată în acea zonă. E un dezastru ecologic foarte, foarte mare, dar pe lângă toate acestea, sigur centrala este pusă în pericol. Această apă din iazul din fața centralei celor șase reactoare de fapt asigură răcirea reactoarelor în funcție, dar și a unor anexe pentru răcire sau pentru funcționare a lor corespunzătoare sau posibil și a unor materiale care sunt sub formă de deșeuri undeva în zona din fața acestor reactoare.
Este greu, este ceva mai dificil acum de a estima impactul, pentru că trebuie estimat foarte bine care este nivelul de apă necesară în momentul de față, câte reactoare sunt funcționale, câtă apă necesar pentru celelalte anexe, respectiv câtă apă se scurge așa cum s-a spus anterior, viteza de debitul de diminuare a apei din acest iaz pentru că este un iaz deschis, asta trebuie să le ținem unde ați deschis, adică comunică pe ambele pe mai multe, pe două, măcar direcții cu fluviul Dnipro. Asta însemnând că diminuarea fluviului intens diminuare a nivelului sau orice modificare a fluxului sau de a debitului duce la o modificare potențială și a nivelului respectiv a debitului necesar util pentru răcirea unor sisteme din zona centralei. Este o perioadă ceva mai grea.
Partea bună a lucrurilor, dacă este să putem spune ceva din acest dezastru este că avem acolo o voce sau câțiva oameni care pot monitoriza. Nu suntem atât de descoperiți, deși mulți senzori nu mai funcționează, cum se știe de foarte multă vreme, dar având acești tehnicieni, acești experți, acolo putem estima în timp util care este debitul.
Răspunsu este legat de cantitatea de apă pentru funcționarea diferitelor instrumente sau zone din această centrală. Deci, în momentul de față este absolut foarte greu de spus.
Important e pe ce perioadă de timp și cât de mult putem să diminuăm resursa necesară de apă spre această centrală. Depinde, repet, ce sisteme sunt acum în funcție acolo",a spus la Antena 3 CNN, Silviu Gurlui, profesor de fizică.
Avertisment: apele care se revarsă în urma atacului asupra barajului ucrainean conțin mine explozive
Apele care se revarsă în urma atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka conțin mine explozive, avertizează autoritățile ucrainene, potrivit Sky News.
Minele plutesc în apa care se revarsă de la baraj, a avertizat serviciul de urgență al statului ucrainean. Acesta i-a sfătuit pe locuitorii din regiunea Herson, situată în calea apelor, să fie „extrem de atenți".
„Nu vă apropiați și nu atingeți obiectele explozive sub nicio formă", au explicat specialiștii.
Aproximativ 150 de tone de păcură au contaminat râul Dnipro, a declarat ministrul de Interne, Ihor Klymenko. Nivelul apei ar putea să crească în următoarele 24 de ore, a adăugat el.
Peste 1.300 de persoane au fost evacuate din regiune, a mai spus serviciul de stat pentru situații de urgență. Totuși, rușii „continuă să bombardeze teritoriul pe care se desfășoară evacuările", a precizat ministrul de Interne din Ucraina.