Antena 3 CNN Actualitate Simptomele preinfarctului pot trece neobservate. Iată ce nu trebuie să ignori cu niciun preț

Simptomele preinfarctului pot trece neobservate. Iată ce nu trebuie să ignori cu niciun preț

Simptomele preinfarctului pot trece neobservate, dar consecințele nu sunt de ignorat, atenţionează medicii. În lipsa tratamentului corespunzător, afecţiunile inimii se pot acutiza, iar pacientul ajunge prea târziu la medic, atunci când intervenţiile au şanse mult mai reduse de succes.

Simptomele preinfarctului pot trece neobservate. Iată ce nu trebuie să ignori cu niciun preț
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    12 Ian 2022   •   22:19

Simptomul caracteristic al preinfarctului (sau al anginei pectorale instabile, aşa cum denumesc medicii preinfarctul) este durerea retrosternală, adică acea durere toracică de repaus sau la eforturi minime.
Ea poate îmbrăca mai multe forme, care variază de la angină cu debut recent până la angină agravată (mai severă, mai frecventă sau precipitată de eforturi mai mici decât înainte).

În comparaţie cu angina stabilă, durerea toracică din angina instabilă este de obicei mai severă şi mai prelungită (durează mai mult de 20 minute), frecvent necesitând mai multe doze de nitroglicerină sau perioade mai lungi de repaus pentru ameliorare.

Pacienţii acuză presiune sau greutate retrosternală care iradiază în braţul stâng, gât sau mandibulă, care poate fi intermitenţă sau persistentă. Poate fi însoţită de alte simptome, precum greaţă, durere abdominală, dispnee (respiraţie grea) sau sincopă, adică pierderea stării de conştienţă, a spus dr. Voican Alexandru, pentru csid.ro.

În cazul stabilirii diagnosticului de infarct miocardic acut, trebuie efectuată de urgenţă şi explorarea coronariană invazivă (coronarografia), care obiectivează în acest caz ocluzia totală (închiderea completă) a unei artere coronare.

Ulterior trebuie efectuată şi revascularizarea miocardică intervenţională – angioplastia coronariană cu sau fără implantare de stent, pentru restabilirea fluxului miocardic (deschiderea vasului), detaliază dr. Voican.

În cazul pacienţilor cu preinfarct, coronarografia evidenţiază de obicei leziuni stenozante semnificative (îngustări severe ale arterelor coronare, dar nu vase închise complet), care pot beneficia de revascularizare miocardică atât intervenţională, cât şi chirurgicală, în funcţie de severitatea, numărul şi localizarea acestora.

Primul ajutor în cazul în care sesizezi simptomele preinfarctului

Primul gest care trebuie făcut în cazul în care suspectăm o problemă de această natură este apelarea imediată a serviciului de ambulanţă (număr unic 112).

Este foarte important ca pacientul să ajungă cât mai rapid, sub supraveghere medicală, într-o unitate spitalicească unde se poate stabili un diagnostic cert.

×
Subiecte în articol: infarct
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close