Antena 3 CNN Actualitate Ce poate să pățească un om dacă ia Ivermectină. Profesorul Alexandru Rafila, avertisment pentru români

Ce poate să pățească un om dacă ia Ivermectină. Profesorul Alexandru Rafila, avertisment pentru români

Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, marți seară, la Sinteza zilei, ce poate simți o persoană dacă ia Ivermictină, medicamentul pentru uz veterinar, despre care unii specialiști susțin că are rezultate bune în lupta cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ce poate să pățească un om dacă ia Ivermectină. Profesorul Alexandru Rafila, avertisment pentru români
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    26 Ian 2021   •   22:15

"E ceea ce spune FDA, nu spun eu. Nu există aprobarea pentru prevenirea sau tratamentul infecției cu COVID-19 cu Ivermectină. Care este pericolul pentru oameni ca să ia Ivermectină? Unul dintre efectele adverse care sunt asociate Ivermectinei includ: o erupție cutanată, grețuri, vărsături, diaree, dureri de stomac, umflarea feței, efecte neurologice adverse, confuzie, parestezii, scăderea presiunii arteriale și hepatită. Asta spune agenție din Statele Unite referitoare la utilizarea la om a acestui produs în legătură cu infecția COVID.

Medicii din România nu pot să prescrie acest medicament dintr-un motiv foarte simplu: el nu se găsește în farmaciile de uz uman, decât dacă un medic veterinat prescrie unei persoane acest produs și lucrul acesta este imposibil, pentru că un medic veterinar nu are drept de practică în medicina umană", a spus Alexandru Rafila.

Farmaciştii veterinari, avertizaţi că vor răspunde penal dacă vor mai vinde Ivermectină

Scandalul şi controversele legate de tratamentul minune împotriva COVID-19 iau o tot mai mare amploare. Ivermectina aproape a dispărut din farmaciile veterinare însă, cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atrag atenţia că utilizarea umană a medicamentului este interzisă încă din aprilie 2020.

După ce s-a spus că Ivermectina, un tratament folosit pentru deparazitarea animalelor ar opri răspândirea coronavirusului, medicii veterinari au reacţionat dur.

Medicii specialişti au explicat pentru reporterii Antena 3, faptul că în SUA medicamentul a fost adaptat pentru oameni. Însă la noi în ţară, nu există.

”Este o mare greşeală. Aceste produse veterinare nu au această fidelitate cum este un produs uman, făcut special pentru oameni”, a spus pentru Antena 3 , medicul Doru Safta.

Totuşi, unii medici de boli infecţioase spun că ar fi de acord cu administrarea medicamentului în cazul bolnavilor de coronavirus.

"Dacă ar fi validată, categoric, da. Eu am citit şi prospectul medicamentului Ivermectină de uz uman. Nu are interacţiuni medicamentoase şi reacţii adverse care să ne pună probleme mai deosebite decât, de exemplu, foloseam la începutul pandemiei caletra şi hidroxiflorotina”, a spus pentru Antena 3, Carmen Dorobăţ, medic de boli Infecţioase de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Românii au dat deja iama în farmacii pentru a cumpăra tratamentul minune, iar Ivermectina aproape a dispărut din depozite.
Farmaciştii veterinari spun că au fost avertizaţi că vor răspunde penal dacă vor mai vinde pastilele

Întrebat de un reporter Antena 3 dacă are Ivermectină, un medic veterinar a recomnadat să nu mai întrebe pentru că au fost avertizaţi că vor răspunde penal dacă mai vinde medicamentul.

"Deci, nu mai întrebaţi. Pentru că azi sunt chemaţi toţi la comisie la Bucureşti că s-a otrăvit lumea. Ne-au chemat să dăm declaraţii pe proprie răspundere că ne bagă în puşcărie. Nu înţelegeţi că nu?

Doamnă nu e pentru uman! M-aţi auzit că vă ia sistemul nervos central, vă ia aparatul locomotor. M-aţi auzit ce v-am spun înainte? Am 40 de ani de experienţă dar, ce trăiesc acum nu am trăit în viaţa mea. Dacă nu ne omoară COVID-ul ne omoară prostia în România", a spus un farmacist.

"Nu, nu am voie să vă dau, decât pe reteţa medicală pentru un singur câine şi fără reţetă nu merge.

Nu că imi iau eu amendă 8000 de lei. Pentru 2 lei, eu imi iau amendă 8000”, a mai spus un alt farmacist.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor a emis avertismente legate de Ivermectina, încă din luna aprilile a anului trecut precizând că toate produsele medicinale veterinare inclusiv cele care conţin Ivermectina sunt autorizate numai pentru utilizarea la animale.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Ciolacu anunță ajutoare pentru pensionari! Când ajung la oameni
x close