Antena 3 CNN Actualitate Social Acte necesare pentru paşaport în 2024. Taxele pe care trebuie să le plătești și unde depui documentele pentru noul pașaport

Acte necesare pentru paşaport în 2024. Taxele pe care trebuie să le plătești și unde depui documentele pentru noul pașaport

Persoanele care doresc să călătorească în afara granițelor Uniunii Europene trebuie să dețină un pașaport. Aceasta se datorează faptului că actul de identitate permite călătoria doar în interiorul țărilor membre ale Uniunii Europene.

Acte necesare pentru paşaport în 2024. Taxele pe care trebuie să le plătești și unde depui documentele pentru noul pașaport
Sursa foto: Shutterstock
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Dec 2023   •   21:17

Acte necesare pentru paşaport în anul 2024: cartea de identitate în original; documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport; paşaportul anterior, dacă acesta există.

Potrivit Direcției Generale de Pașapoarte, taxele pentru de pașaportul simplu sunt următoarele:

Paşaportul simplu electronic (biometric):

  • 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.
  • 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.

Pașaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Citește și: Șoferii prinși beți sau drogați rămân fără permis 10 ani. Noua lege a fost adoptată în Senat

Începând cu 7 septembrie 2020, taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita: la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank; online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro.

Documentul de plată trebuie să conțină numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare suma plătită, potrivit pasapoarte.mai.gov.ro.

Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, programare online pe https://www.epasapoarte.ro/.

Pentru a obține un pașaport te poți adresa oricărui serviciu public comunitar de paşapoarte în România, iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

 

×
Subiecte în articol: pașaport românesc pasaport biometric
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close