Antena 3 CNN Actualitate Social Bucureştiul, la un pas de a fi înghiţit de gunoaie. Promisiunile făcute de primarii de sector

Bucureştiul, la un pas de a fi înghiţit de gunoaie. Promisiunile făcute de primarii de sector

Radu Tiliță
1 minut de citit Publicat la 11:02 25 Mar 2022 Modificat la 11:02 25 Mar 2022
gunoaie bucuresti sector
Bucureştiul, la un pas de a fi înghiţit de gunoaie. Promisiunile făcute de primarii de sector Sursa foto: Antena 3

Primarul Capitalei a promis o nouă groapă de gunoi, în realitate însă, achiziţia unui teren care să aibă 15 sau 20 de hectare în jurul Capitalei şi să respecte toate normele aflate în vigoare, este o misiune imposibilă.

Guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă prin care să permită primarilor de sector să intervină direct.

În Capitală, staţiile de sortare sunt puţine, iar reciclarea este aproape inexistentă

Deşi Bucureştiul a înfiinţat o asociaţie de dezvoltare intercomunitară care să se ocupe de problema deşeurilor în jurul Bucureştiului, nu există niciun teren atât de mare, iar singura variantă în teorie, ar fi să ducem gunoaiele în alte judeţe.

"Sistemele de management al deşeurilor nu au fost proiectate să preia şi deşeurile produse în Bucureşti. Vorbim de Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Călăraşi şi aşa mai departe", spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Autorităţile locale se tem ca problema deşeurilor din Bucureşti să devină o problemă de dimensiunile celei a termoficării, aşa că susţin că o soluţie ar fi înfiinţarea unor staţii de încărcare din care să fie transportate deşeurile către judeţe mai îndepărtate.

"În Bucureşti ar putea exista acele staţii de transfer. Asta înseamnă că maşinile care ridică gunoiul din sector îl ridică pe tot şi îl duc pe un teren unde se strâng la un loc mai multe deşeuri", adaugă primarul Sectorului 2.

Primarii de sector au început demersuri pentru a atrage fonduri europene

Primarii de sector au pus deja pe masa discuţiilor mai multe variante, iar în acest moment, ideea de a construi o groapă de gunoi de la zero din fonduri proprii este incertă. Pe de altă parte, a apărut varianta colaborării cu operatorii privaţi.

"Acum avem nişte discuţii despre oportunitatea de a concesiona acest serviciu", spune Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Până în acest moment, doar Primăria Municipiului Bucureşti avea atribuţii să reglementeze acest serviciu vital pentru comunitate, însă acest lucru s-ar putea schimba.

Demersurile pentru atragerea fondurilor europene este un proces de lungă durată, aşa că rămâne de văzut când şi dacă se va rezolva problema.
 

×
Parteneri
x close