Antena 3 CNN Actualitate Social Un nou tip de furt în reţeaua de energie din România. Ce au ajuns să facă unii deţinători de panouri fotovoltaice Pericol maxim pentru toţi cei racordaţi la reţea

Un nou tip de furt în reţeaua de energie din România. Ce au ajuns să facă unii deţinători de panouri fotovoltaice Pericol maxim pentru toţi cei racordaţi la reţea

ANRE trage un semnal de alarmă după ce a descoperit cum unii români care și-au instalat panouri fotovoltaice încalcă legea. Există riscul ca întreaga distribuţie electrică să fie destabilizată.

Un nou tip de furt în reţeaua de energie din România. Ce au ajuns să facă unii deţinători de panouri fotovoltaice Pericol maxim pentru toţi cei racordaţi la reţea
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    26 Dec 2023   •   21:11

ANRE a descoperit cum unii români care și-au instalat panouri fotovoltaice introduc ilegal o cantitate mai mare de energie în rețea, lucru care duce la destabilizarea din sistem și-i poate lăsa fără curent pe toți consumatorii din zonă.

Aceștia umblă la setările invertorului pentru a putea introduce mai multă energie în rețea, fapt ce este ilegal.

”Problema dezechilibrelor din rețea este destul de accentuată. Ce se întâmplă: am avut mai multe discuții cu operatorii de distribuție care deja își pun probleme. Există localități unde sunt 20-30-60 de prosumatori, din care pot fi 4-5, dacă nu chiar 10 pe același ax de joasă tensiune. Efectele tehnice sunt creșterea tensiunii, ceea ce este foarte greu de gestionat”, a declarat Viorel Alicuș, director în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, unii instalatori le dau prosumatorilor parolele invertoarelor, iar aceștia din urmă accesează și modifică setările echipamentelor, pentru a injecta o cantitate cât mai mare de electricitate în rețea, ceea ce este ilegal.

Risc de modificare a pragurilor de tensiune în reţea

”Politica celor care produc invertoare, care sunt echipamente aferente instalațiilor solare, este să nu permită accesul la setările invertorului decât aceluia care a realizat instalația. Dumneavoastră, beneficiar, nu aveți acces să modificați aceste date. Din păcate, unii instalatori lasă aceste parole, se accesează o pagină de internet și se fac modificări. Pe lângă faptul invertorul s-ar putea defecta, există și riscul de a modifica pragurile de tensiune care sunt în conformitate cu normele emise de ANRE”, mai spune Viorel Alicuș.

În general, un invertor funcționează la 253 de volți, iar când ajunge la această tensiune, cantitatea de energie injectată în rețea este mai mică.

Dar dacă tensiunea din invertor este setată la o valoare mai mare, pentru a injecta mai multă energie, duce la o tensiune mai mare în întreaga rețea. Iar asta îi poate distruge atât propriile electrocasnice, cât și postul de transformare din zonă.

Dar când cineva modifică tensiunea în invertor și o setează la o valoare mai mare, pentru a injecta mai multă energie, în același timp generează o tensiune mai mare în întreaga rețea. Acest lucru, pe lângă faptul că îi poate distruge propriile electrocasnice, poate duce la deconectarea postului de transformare din zonă.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close