Antena 3 CNN Actualitate Social O furtună solară puternică va lovi miercuri Pământul. Reţelele electrice la nivel mondial ar putea fi afectate

O furtună solară puternică va lovi miercuri Pământul. Reţelele electrice la nivel mondial ar putea fi afectate

O furtună solară puternică se apropie cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră și se așteaptă să atingă Pământul începând de astăzi. Fenomenul poate duce la perturbarea energiei electrice la nivel mondial, potrivit unui raport al spaceweather.com.

O furtună solară puternică va lovi miercuri Pământul. Reţelele electrice la nivel mondial ar putea fi afectate
Sursa foto: Thetimes.co
de Claudia Popovici    |    14 Iul 2021   •   21:08

O furtună solară masivă se apropie de Pământ cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră și se așteaptă să ajungă astăzi. Fenomenul, spun specialiștii, poate duce la perturbarea alimentării cu energie electrică la nivel mondial.

„În cursul zilei de astăzi, se așteaptă ca un flux de vânt de mare viteză să lovească câmpul magnetic al Pământului. Curgând dintr-o gaură ecuatorială din atmosfera soarelui, viteza vântului ar putea depăși 500 km / s. Furtuni geomagnetice depline sunt improbabile, dar tulburările geomagnetice mai mici ar putea provoca aurore cu latitudine mare ", a informat spaceweather.com.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică ar fi clasificat furtuna solară drept G-1 sau „minoră”.

S-a menționat, de asemenea, că erupția solară este probabil să lovească sateliții care operează în atmosfera superioară a Pământului, ceea ce ar putea afecta navigația GPS, semnalele telefonului mobil și televiziunea prin satelit.

Ce este o furtună geomagnetică?

O perturbare majoră a magnetosferei Pământului, care apare atunci când există un schimb foarte eficient de energie din vântul solar în mediul spațial care înconjoară Pământul, este cunoscută sub numele de furtună geomagnetică. Furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare, conform NOAA.

Cea mai puternică furtună geomagnetică înregistrată vreodată a avut ca rezultat evenimentul Carrington din 1859, când liniile telegrafice s-au electrificat, au operat zapping și au înființat birouri în America de Nord și Europa.

×
Subiecte în articol: furtuna solara reţele electrice
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close