Antena 3 CNN Actualitate Social Lia Olguţa Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: "Va deveni obligatorie şi nimeni nu poate să stea la muncă până moare"

Lia Olguţa Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: "Va deveni obligatorie şi nimeni nu poate să stea la muncă până moare"

Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii şi actual edil al Craiovei, a comentat în cadrul emisiunii "Decisiv" de la Antena 3, proiectul de lege prin care angajaţii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere. Ea a lansat un semnal de alarmă privind măsura care, în viitor, va deveni o obligativitate.

Lia Olguţa Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: "Va deveni obligatorie şi nimeni nu poate să stea la muncă până moare"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    09 Iun 2021   •   17:39

Întrebată dacă pensionarea la 70 de ani ar putea fi un prim pas ca în câțiva ani acest lucru să devină obligatoriu Lia Olguța Vasilescu, fost ministrul al Muncii şi actual edil al orașului Craiova a spus că există o posibilitate de 100%.

„Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că, în momentul când eram ministru am avut mai multe discuții cu cei de la Comisia Europeană și cu cei de la Fondul Monetar Internațional care au solicitat să întâmple acest lucru.

Am spus că nu putem să facem asta, adică să majorăm vârsta de pensionare devreme ce speranța de viață la bărbați este de 71 de ani deci practic, nu poate nimeni să stea la muncă până moare, apoi au venit cu ideea ca ar fie bine totuși să lăsăm opțional pentru cei care vor să facă acest lucru și după, când se obișnuiește lumea cu ideea și înaintează speranța de viață a românului, să devină obligatorie ca în alte țări ale Uniunii Europene.

„România are cea mai mică speranţă de viaţă. Creșterea vârstei de pensionare nu apără românii”

Şi am spus că nu sunt foarte multe țări din Uniunea Europeană care au vârsta de pensionare foarte înaintată, sunt foarte puține și unde speranța de viață este foarte mare ori, noi avem după Bulgaria cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană.

Deci este clar că a avut aceste discuții la Comisia Europeană, este clar că nu au mers pe principiul de a apăra, până la urmă, cetățeanul român să nu se întâmple acest lucru și că asta se va întâmpla într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Eu vreau să mai atrag atenția asupra unor chestiuni. Faptul că se introduce în PNRR modificarea legislației de pensii ceea ce este o prostie că nu poate să vină un specialist din afara României să îți facă ție legea pentru tine ca și român.

„Legea pensiilor a fost făcută de cei mai buni specialiști din România

Legea Pensiilor aşa cum a fost ea votata, legea 127 şi care nu este o lege a PSD-ului, este o lege făcută de cei mai buni specialişti care există în România şi care au ştiut mai bine ca oricine altcineva să corecteze inechitățile de care vorbeşte dna Turcan şi anume pensie egală între femei și bărbați, cei care au ieșit pe legislații diferite la pensie să aibă aceeași pensie, toate acestea le corectează legea 127, dar pentru Dumnezeu, ca să se poată aplica legea respectivă cineva trebuie să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.

„Actualul Guvern nu aplică legea pensiilor”

Ei nu aplică legea aceea. Tot vorbesc ar trebui făcute lucrurile acestea care sunt deja în lege. Ce este mai grav acum că în momentul în care cu fonduri europene plătești pentru o astfel de lege specialişti străini, cinci ani nu ai voie să mai faci niciun fel de modificare pe legislația de pensie, nicio virgulă", a spus pentru Antena 3, Lia Olguţa Vasilescu.

Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030

Veste proastă pentru femeile din România: vârsta de pensionare va creşte până în anul 2030. 

Dacă acum femeile ies la pensie la 61 de ani şi 7 luni, peste şase ani vârsta la care se pot pensiona va fi de 63 de ani. 

Spre exemplu, o femeie care este născută în 1967 şi care are acum 54 de ani va ieşi la pensie la vârsta 63 de ani.

Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime şi cât costă 6 ani în cartea de muncă

Decizie importantă pentru românii care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care va fi prelungită prelungită perioada până la care vă veţi putea cumpăra vechime va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. 

Astfel, urmează să fie prelungit termenul până la care veţi putea cumpără vechimea în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. 

Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: Lia Olguţa Vasilescu Decisiv pensii 2021
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close