Antena 3 CNN Actualitate Social Oamenii învață să trăiască cu mai puțin, din cauza scumpirilor. Produsele la care au renunţat consumatorii

Oamenii învață să trăiască cu mai puțin, din cauza scumpirilor. Produsele la care au renunţat consumatorii

Scumpirile i-au forţat pe oameni să renunțe la anumite servicii şi bunuri de care se bucurau cu regularitate. Ieșirile în oraş, cumpărăturile de haine sau accesorii sunt doar câteva lucruri la care au renunțat oamenii pentru a se descurca din punct de vedere financiar.

Oamenii învață să trăiască cu mai puțin, din cauza scumpirilor. Produsele la care au renunţat consumatorii
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   12:02

Conform unui studiu  EY Future Consumer Index 94% dintre consumatorii de la nivel global sunt îngrijorați de costul vieții. Îngrijorarea îi determină pe mai mult de jumătate (54%) dintre consumatori să plănuiască să cumpere mai puțin în viitor, în încercarea de a economisi bani (73%) și pentru că simt că nu au nevoie de articole noi (49%). Un procent de 39% dintre respondenții din întreaga lume au motivat faptul că vor cheltui mai puțin pentru a ajuta mediul înconjurător.

La ce au renunțat oamenii 

Accesoriile de modă au ajuns în topul listei categoriilor de produse pentru care consumatorii intenționează să cheltuiască mai puțin (61% dintre respondenți), urmate de jucării și gadgeturi (51%) și îmbrăcăminte și încălțăminte (44%). În plus, 80% dintre consumatori plănuiesc să cheltuiască mai puțin pe articole pentru socializare, deoarece caută să petreacă mai mult timp acasă (41% dintre respondenți, în creștere cu 6 puncte procentuale față de octombrie 2022).

Căutând modalități de a-și proteja bugetele, respondenții plănuiesc să gătească și să se distreze mai des acasă, în comparație cu octombrie 2022 (în creștere cu 9% și, respectiv, 5%) și renunţă la mâncarea livrată, 43% dintre ei plănuind acum să comande mai puțin (în creștere cu 12% față de octombrie 2022).

Citeşte şi: Mâncarea de post, un lux pentru români. Scumpiri în lanț la alimente: "Prețurile sunt foarte mari"

În ciuda faptului că 61% dintre respondenți au spus că mărcile locale îi ajută să economisească bani, 64% au declarat că aceste produse le satisfac nevoile la fel de bine ca și produsele de brand, interesul consumatorilor pentru mărcile locale a scăzut în toate categoriile. Rezultatele studiului arată că 35% dintre consumatori sunt din ce în ce mai dispuși să plătească în plus pentru mărci în care au încredere - cu 10% mai mult decât în februarie 2022.

Black Friday, ocazia potrivită pentru a face cumpărături 

Sărbătorile de sfârșit de an, cu marile evenimente promoționale vor continua să atragă consumatorii, 61% dintre respondenți la nivel global plănuind să facă cumpărături de Black Friday și Singles' Day (75% în China, 54% în Europa, 50% în SUA), o creștere semnificativă în China față de noiembrie 2021. 71% au declarat că intenționează să amâne efectuarea unor achiziții până la aceste ocazii speciale, comparativ cu doar 48% în noiembrie 2021.

"Consumatorii au demonstrat în repetate rânduri în ultimii ani că se pot adapta diverselor schimbări cu care s-au confruntat. Ei reevaluează în mod constant ceea ce consideră esențial și evită din ce în ce mai mult achizițiile impulsive, neesențiale. Însă experiența rămâne importantă ca factor decisiv pentru consumatori, atunci când aleg să facă cumpărături online în loc să se îndrepte spre un magazin.

Vom putea vedea în săptămânile următoare și cum evoluează obiceiurile de consum ale românilor pe parcursul unor evenimente promoționale precum Black Friday, dar și în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă", a declarat Georgiana Iancu, Partener, Lider Consumer Products & Retail, EY România, conform mediafax. 

×
Subiecte în articol: scumpiri coş de cumpărături
Parteneri
Elevii încep azi evaluarea națională
x close