Antena 3 CNN Actualitate Social Pensii 2020. Ministrul Muncii nu renunţă la interzicerea cumulului pensie-salariu. Violeta Alexandru vine cu o altă lege în Parlament

Pensii 2020. Ministrul Muncii nu renunţă la interzicerea cumulului pensie-salariu. Violeta Alexandru vine cu o altă lege în Parlament

Pensii 2020. Ministrul Muncii nu renunţă la interzicerea cumulului pensie-salariu. Violeta Alexandru a anunţat că va veni cu o altă lege în Parlament, după ce Curtea Constituţională a respins proiectul iniţial. Judecătorii CCR nu au respins interzicerea cumului pensie-salariu, ci doar forma legii care a trecut de Parlament. De altfel, şapte dintre cei nouă magistrati se află în situaţia de a încasa ambele indemnizaţii, cu venituri de peste 10.000 de euro pe luna.

Pensii 2020. Ministrul Muncii nu renunţă la interzicerea cumulului pensie-salariu. Violeta Alexandru vine cu o altă lege în Parlament
Sursa foto: Foto: Gov.ro
17 Feb 2020   •   09:23

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că nu renunţă la proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor din instituţiile publice. Mai exact, Alexandru spune ca vrea continuarea acestui proiect dar sub o "altă formă juridică". 

Miercuri, Curtea Constituţională a admis sesizarea PSD privind Legea privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care prevede inclusiv interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. 

Pensii 2020. Cumulul pensiei cu salariul rămâne în picioare. Cine sunt marii avantajați

În acest context, cumulul pensiei cu salariul rămâne în picioare. Unul dintre marii avantajaţi este guvernatporul BNR- Mugur Isărescu, care încasează un salariu lunar de aproape 70 000 de lei și o pensie de 11 500 de lei. 

Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, este şi el unul din cei care obţin venituri uriaşe şi din salariu, şi din pensie. El are o pensie lunară de 27 de mii de lei, la care se adaugă şi salariul de profesor la Universitatea "Al. Ioan Cuza" Iaşi – 176.936 lei pe an. 

Beneficiari ai acestor privilegii sunt şi cinci din cei nouă judecători CCR, care au și pensie specială, și salariu de la stat. La fel şi mai mulţi consilieri de la Curtea de Conturi, polițiști, militari și oameni din serviciile secrete, ultimele trei categorii fiind dintre cei care s-au pensionat la 40 de ani. 

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Dacă s-ar pune în practică o astfel de modificare, el ar trebui să aleagă între pensia de 27.000 de lei pe lună și indemnizația de la CCR, care se ridică la 24.000 de lei pe lună. Venitul său lunar actual este peste 50.000 lei. 

În aceeași situație se află și colegul său Cristian Deliorga. El va trebui să stabilească dacă rămâne doar cu pensia de 21.000 de lei pe lună ca fost magistrat sau va încasa în continuare și indemizația de 22.500 de lei pe lună de la Curtea Constituțională. 

Alt pensionar al CCR este Marian Enache. Cu o pensie de 26.700 de lei pe lună, el ar trebui să renunțe la indemnizația de 24.700 de lei de la CCR. 

În aceeași situație se află fostul șef al DNA, Daniel Morar. El încasează 23.000 de lei salariu pe lună de la Curtea Constituțională și o pensie de 29.100 de lei pe lună. 

Mona Pivniceru, alt judecător al CCR ar avea de ales între pensia lunară de 32.000 de lei și indemnizația de 23.500 de lei pe lună. Fosta președintă a instanței supreme, Livia Stanciu ar avea și ea de ales între 23.500 de lei pe lună salariu de la CCR și 37.000 de lei pensie. 

×
Subiecte în articol: PENSII 2020.
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close