Antena 3 CNN Actualitate Social Poliţia Română, alertă de fraudă online: "Este un nou tip de încercare de a înşela oamenii"

Poliţia Română, alertă de fraudă online: "Este un nou tip de încercare de a înşela oamenii"

Poliţia Română a lansat un nou avertisment de fraudă online prin care hackerii se folosesc de numele instituţiei sau de Interpol cu scopul de a instaura panică și a-i împinge pe oameni să le trimită bani.

hackeri
Poliţia Română, alertă de fraudă online: "Este un nou tip de încercare de a inşela oamenii" Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    03 Oct 2023   •   21:12

Hackerii s-au adaptat vremurilor actuale şi s-au orientat către fraude online în numele unor instituții care au putere în percepția oamenilor. Vorbim de Poliţia Română sau Interpol.

Semnalul de alarmă a fost dat chiar de purtătorul de cuvânt ai Poliţiei Române.

Mai exact, infractorii trimit adrese în numele unor instituții publice, precum Interpol, Politia Romana, în care oamenilor li se comunică faptul că au fost citați într-un dosar penal în ceea ce privește diferite infracțiuni: pornografie infantilă, contrabandă cu țigări şi alte asemenea fapte de o gravitate ridicată, astfel încât să-i facă pe oameni să trimită diverse sume de bani pentru a scapă de așa-zisa investigație.

"Este un nou tip de încercare de a înșela oamenii pentru a face rost de diverse sume de bani, persoanele rău intenționate. În ultima perioadă, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la mai multe tentative de înșelăciune. Oamenii au înțeles sa respecte recomandările transmise de Poliţia Română, astfel încât să nu dea curs unor astfel de solicitări", spune Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, citat de ziarulunirea.ro

De asemenea, autorităţile le reamintesc cetăţenilor că, Poliţia Română, Interpolul, precum şi celelalte instituții ale statului din România nu trimit astfel de adrese şi în niciun caz poliţiştii nu solicită sume de bani pentru a scapă de anumite investigații.

Ce trebuie să faci ca să nu devii victima unei fraude online

În acest context, autorităţile le recomandă românilor să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de solicitări prin e-mail.

  • nu daţi curs solicitărilor, nu accesați link-urile transmise de persoanele rău intenționate şi cel mai important nu trimiteți sume de bani.
  • sesizați cea mai apropiată secție de poliţie, astfel încât să fie demarate cercetări pentru identificarea persoanelor care practică acest nou mod de operare în mod infracțional, pentru a fi trase la răspundere penală de către adevărații polițiști.
  • studiați cu mare atenţie adresele de email respective, pentru că infractorii scriu mesaje cu erori gramaticale şi generează adrese care în realitate nu există.

×
Subiecte în articol: frauda online Poliția Română hackeri
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close