Grigore Leşe, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai iubiți artiști de muzică tradițională românească, din zona Țării Lăpușului.
"Prin glasul ăsta eu mi-am aflat locul în lume. Dumnezeu mi-a dat harul ăsta şi pentru asta în fiecare zi trebuie să-i mulțumesc la Dumnezeu", spune artistul Grigore Leşe, care trăiește în curtea unei biserici, în mijlocul aglomerației din Bucureşti.
Repertoriul artistului este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. Grigore Leșe cântă și la diverse instrumente muzicale.
"Nu fac business din horit. Nu m-am transformat în ciubucar"
"Eu nu fac business din horit. Nu m-am transformat în ciubucar. M-au chemat la nunți şi nu m-am dus. N-aveam bani să îmi cumpăr o franzelă. Și m-am ținut. Eu m-am dus și serveam la cantina George Coșbuc cu copiii de clasele 1-4.
Nu m-am dus la Universitate la cantină, că nu mi-am permis. În jurul meu am avut oameni luminați în toate domeniile. Eu nu stau în cartierul francez. Stau într-o cămăruță de 4 pe 4, îmi ajunge.(...) De ce trebuie eu să-mi fac vile. Vilelele mele sunt aici în inimă", mai spune artistul.
"Respectați-vă părinții şi trăiți în rânduiala"
Artistul a povestit apoi cum a scăpat de un viciu cumplit şi ce efect au vorbele spuse la întâmplare.
"O vorbă aruncată la întâmplare este mai gravă ca păcat. Au durut vorbele oamenilor"(...)
"La om nu-i place să-i spui adevărul în față, pentru că el nu vrea să recunoască în față adevărul. Preferă o minciună agreabilă. El în sine, a lui, știe ce hram poartă. Așteaptă de la tine o iluzie, nu un diagnostic", a mai spus artistul care a lansat un îndemn puternic tinerei generații: Respectați-vă părinții şi trăiți în rânduiala", a spus artistul Grigore Leşe la gala Seniori de Colecție.