Antena 3 CNN Actualitate Social Primul caz de hărţuire sexuală la locul de muncă din istoria CEDO: O femeie de serviciu, chinuită timp de doi ani de şeful Gării Est din Timişoara

Primul caz de hărţuire sexuală la locul de muncă din istoria CEDO: O femeie de serviciu, chinuită timp de doi ani de şeful Gării Est din Timişoara

Caz fără precedent: o femeie de serviciu din Timiș a reușit să învingă România la CEDO. Aceasta a reclamat faptul că timp de doi ani ar fi fost hărțuită de către șeful Gării Est Timișoara, unde lucra. Mai mult, femeia a susținut faptul că în România nu a avut parte de un proces echitabil, iar judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului i-au dat dreptate.

Primul caz de hărţuire sexuală la locul de muncă din istoria CEDO: O femeie de serviciu, chinuită timp de doi ani de şeful Gării Est din Timişoara
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2022   •   10:21

Este un caz ca la carte, cu ceea ce se întâmplă în România în zi în zilele noastre. Femeia a lucrat la o firmă de curățenie și avea loc de muncă la Gara Est din Timișoara.

Acolo, timp de doi ani a fost supusă presiunii din partea șefului gării, care îi tot cerea favoruri sexuale, iar femeia îl refuza repetat. În 2017, la un moment dat, șeful de gară a refuzat să îi mai dea materialele de curățenie, motiv pentru care femeia s-a dus la șefului de la firma care o angajase și împreună cu acesta au mers la reprezentanții CFR, punând la dispoziție inclusiv înregistrări audio în care se auzea șeful gării cum îi făcea acele avansuri sexuale.

Nu s-a întâmplat mai nimic, practic. Şeful de gară în cele din urmă și-a recunoscut fapta și și-a cerut scuze, iar cei de la CFR i-au spus femeii să-și ia concediu, iar când se întoarce să meargă la altă gară, la Gara de Nord pentru a munci în continuare sau să își dea demisia.

Femeia, forţată să demisioneze. Şeful de gară a rămas în funcţie. Parchetul a clasat dosarul

Femeia a ales să-și dea demisia și a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Doi ani mai târziu însă, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara au clasat dosarul, spunând că nu există fapta, nu există o încadrare penală a faptei în legislația românească, iar măsura a fost însușită, ci și de judecătorii de la Judecătoria Timișoara, motiv pentru care apărătorii femeii au mers mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

S-a spus acolo că s-a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului - dreptul la respectarea vieții private, iar judecătorii CEDO i-au dat dreptate femeii și obligă acum statul român la plata a 7.500 de euro.

Subliniem că în continuare șeful de gară este la locul său de muncă, iar CFR pare să nu fi luat măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de fapte în viitor.

×
Subiecte în articol: CFR CEDO Timișoara
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close