Antena 3 CNN Actualitate Social Scaunul special pentru copii poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul unui accident rutier grav

Scaunul special pentru copii poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul unui accident rutier grav

Instalat corespunzător în autoturisme, scaunul pentru copii poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte, cei mici având şanse mari de a supravieţui în urma unui accident rutier grav.

Scaunul special pentru copii poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte în cazul unui accident rutier grav
Sursa foto: pexels.com/ Greg Betanov
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   10:01

Anul trecut, peste 150 de copii au murit în accidente rutiere, dintre care 130 nu se aflau instalaţi în sisteme special destinate pentru transportul rutier.

În acest contex, specialiştii de la Fundaţia Siguranţa Auto Copii au vorbit despre importanţa pe care scaunul auto o are atunci când este instalat corespunzător în autoturism.

"Cele mai mari probleme sunt legate de numărul victimelor în rândul copiilor, număr care se încăpăţânează să nu scadă. Principalul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este neutilizarea sistemelor de asigurare a copiilor în autovehicul, fie că vorbim despre centura de siguranţă sau despre scaunul auto", afirmă unul dintre reprezentanţii fundaţiei.

Poliţiştii rutieri s-au alăturat demersului iniţiat de Fundaţia Siguranţa Auto Copii şi atrag atenţia că amenzile pentru transportul neregulamentar al copiilor sunt cuprinse între 580 şi 720 de lei.

"Responsabilitatea transportului copiilor în scaun aparţine părintelui. Responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă şi conştientizarea sunt foarte importante pentru prevenirea unui accident de circulaţie. Din păcate, statisticile sunt îngrijorătoare, având în vedere implicarea copiilor în accidente de circulaţie", a declarat un poliţist.

De asemenea, în cazul unui accident, medicii îi informează pe părinţi despre felul în care trebuie să acţioneze până la venirea ambulanţei.

"Ce mai gravă este afectarea căii aeriene, oprirea completă a respiraţiei sau astuparea căilor aeriene. În cazul în care un copil nu răspunde la stimulare, folosind degetul arătător, trebuie să-l apăsăm în mijlocul pieptului. Un copil care nu reacţionează deloc este inconştient şi ar trebui să se verifice dacă respiră şi dacă mai funcţionează inima", afirmă un medic pediatru.

Scaunele auto sunt obligatorii încă de la naşterea copilului, fiind utilizate până la vârsta de 12 ani.

×
Subiecte în articol: scaun auto copii
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close