Antena 3 CNN Actualitate Social Simona Bucura-Oprescu, după promulgarea legii care reformează sistemul de asistenţă socială: "A fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor"

Simona Bucura-Oprescu, după promulgarea legii care reformează sistemul de asistenţă socială: "A fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor"

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că legea promulgată de președintele Klaus Iohannis a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor sistemului de asistență socială.

Simona Bucura-Oprescu, după promulgarea legii care reformează sistemul de asistenţă socială: "A fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor"
Sursa foto: Facebook/ Simona Bucura Oprescu
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Apr 2024   •   21:07

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, noua lege a presupus modificarea a șase acte normative. Aceasta va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

"Legea a fost gândită să îmbunătățească protecția beneficiarilor atât în privința standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât și în privința finanțării", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Oficialii ministerului subliniază principalele modificări

Noua lege prevede că niciun serviciu social nu va mai putea funcționa, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali.

De asemenea, va fi înființat registrul național electronic de evidență a persoanelor beneficiare de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel că inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Se modifică modalitatea de finanțare a serviciilor sociale pe principiul „finanțarea urmează beneficiarul”, se consolidează rolul inspectorului social și capacitatea funcțională a Inspecției Sociale și se introduc sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații, iar amenzile cresc de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.

Cele mai mari sancțiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcționează fără licență sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflați în misiune de control.

De asemenea, potrivit ministrului Muncii, va fi consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica și cultele religioase, ONG-urile și, în general, cu societatea civilă, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliați gratuit de către reprezentanții ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligațiile pe care le au potrivit legislației.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close