Antena 3 CNN Actualitate Social Site-ul de autorecenzare a picat, după ce românii l-au luat cu asalt

Site-ul de autorecenzare a picat, după ce românii l-au luat cu asalt

Site-ul de autorecenzare s-a blocat luni, după ce românii l-au luat cu asalt, de teama de a nu primi amenzi.

Site-ul de autorecenzare a picat, după ce românii l-au luat cu asalt
de Georgiana Adam    |    10 Mai 2022   •   11:22

Recensământul 2022 se apropie de finalul etapei de autorecenzare, pe care fiecare român o putea face online.

Recensământul online poate fi realizat până la data 15 mai, care este data-limită de completare a formularelor, iar cei care nu fac acest lucru şi nici nu le răspund recenzorilor când vor veni la uşă riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.

Până acum două săptămâni, statistica arăta că doar doi din 10 români se autorecenzaseră, la mai bine de o lună de la începutul recensământului populaţiei şi locuinţelor, cu toate că procesul se desfăşoară exclusiv online, iar statul oferă şi o zi liberă pentru cei care completează formularele.

Astfel, românii au luat cu asalt acum platforma recensamantromania.ro, speriaţi de sancţiuni, iar site-ul s-a blocat.

Recensământ 2022. Până când trebuie completat formularul, ca să obţii o zi liberă

Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea.

După primele 42 de zile de autorecenzare pe site-ul recensamantromania.ro, Institutul Național de Statistică a recepționat 4.513.964 de chestionare.

Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 376.000 de chestionare completate și trimise. Pe locul doi se află județul Brașov, cu peste 183.000 de chestionare trimise, iar pe trei găsim Clujul, cu 179.000 de chestionare.

O nouă zi liberă pentru români. Cum se face autorecenzarea, pas cu pas

Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor a început pe 14 martie 2022, iar românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

În perioada 14 martie-15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie.

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Pasul doi - persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

Puteţi face autorecenzare, AICI

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare" și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Informații privind desfășurarea RPL2021 pot fi găsite pe recensamantromania.ro.

Dovada pentru a primi o zi liberă

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal (CNP), după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. 

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. 

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

"La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Românii se pot autorecenza până în 15 mai.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei, în 1992: erau 22,8 milioane locuitori

Potrivit INS, România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă în ultimii 10 ani.

Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS.Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.

Ce sancţiuni riscă cei care refuză să participe sau oferă date false

Autorecenzarea este disponibilă până pe 15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Ordonanţa de Urgenţă nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 prevede o serie de sancţiuni şi amenzi în cazul persoanelor care refuză recenzarea sau oferă date false. Încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close