Antena 3 CNN Actualitate Social Vouchere sociale pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Lista beneficiarilor şi data de distribuire

Vouchere sociale pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Lista beneficiarilor şi data de distribuire

Peste 2,5 milioane de vouchere sociale sau tichete pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie, a anunțat luni Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Vouchere sociale pentru alimente vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Lista beneficiarilor şi data de distribuire
Sursa foto: Hepta | MMA / Vlad Stan /Antena 3
de Georgiana Adam    |    30 Mai 2022   •   13:11

Este vorba de tichete de alimente cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental "Sprijin pentru România" şi vor ajunge la persoanele cu risc de sărăcie.

"Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

O premieră, de asemenea, o reprezintă sursa multiplă de finanțare, atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS)", se arată în comunicatul de presă.

"Inițiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administrația centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare și sincronizare a mai multor ministere, companii naționale și private", explică ministrul Marcel Boloș anvergura demersului prin care, în două săptămâni de la demarare, peste 2,5 milioane de români vor putea cumpăra alimente în această perioadă dificilă. 

"Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului. 

Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin", mai spune ministrul.

Tranşele în care vor fi distribuite voucherele sociale pentru alimente

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cine sunt cei peste 2,5 milioane de beneficiari care primesc vouchere sociale pentru alimente

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Calendarul distribuției voucherelor sociale pentru alimente încărcate o dată la 2 luni, în 4 tranșe

Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe, reprezentanții MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

Listele cu beneficiari ai voucherelor sociale pentru alimente sunt actualizate lunar

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. 

Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Voucherele pentru alimente de 250 de lei nu vor ajunge la toţi beneficiarii la 1 iunie

Guvernul a adoptat în sfârşit ordonanța care prevede acordarea voucherelor pentru românii cu venituri mici, însă nu toţi româniile vor primi până la 1 iunie.

Cardurile vor ajunge la români prin poştă, însă nu toți le vor primi până la 1 iunie, precizează ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş. 

"Sunt patru tranşe avute în vedere: distribuţia va avea loc prin poştă, cardurile sociale sunt emise de unităţile autorizate, se comunică aceste carduri şi apoi prin poştaş ajung la beneficiarul final, deci omul nu trebuie să facă nimic.

Valabilitatea acestor tichete e de un an de zile", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Distribuirea va începe cu data de 1 iunie. Trebuie să avem în vedere că sunt trei milioane de carduri. (...) Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Dacă m-ați pune să promit, nu aș putea să îmi iau acest angajament" a declarat, anterior, Marcel Boloș.

×
Parteneri
Noi detalii despre DJ Lalla, tânăra moartă la Mamaia
x close