Antena 3 CNN Actualitate Soluția găsită de un antreprenor pentru a aduce acasă două milioane de români plecați în străinătate: "Era foarte mare diferența acum zece ani, dar nu mai este la fel"

Soluția găsită de un antreprenor pentru a aduce acasă două milioane de români plecați în străinătate: "Era foarte mare diferența acum zece ani, dar nu mai este la fel"

Tot mai mulți români aleg să plece în străinătate pentru a-și asigura un viitor mai bun, însă un antreprenor este de părere că patronii din țară îi pot convinge pe acești oameni să se întoarcă și să muncească în România.

Soluția găsită de un antreprenor pentru a aduce acasă două milioane de români plecați în străinătate: "Era foarte mare diferența acum zece ani, dar nu mai este la fel"
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   15:03

Vlad Iftime este CEO al Vestra Industry și fondator al Haita Land, calitate în care conduce peste 100 de angajați.

Absolvent de Inginerie Energetică la Universitatea Politehnică din București, Vlad este de părere că salariile primite de români în Vest nu sunt cu mult diferite de cele din țară, motiv pentru care sacrificiul de a trăi departe de casă și familie nu merită.

"Acum zece ani, diferența de salariu era mare, pentru că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300, cu cazare plătită.

Era foarte mare diferența. Ori, acum nu mai este așa, pentru că acum un muncitor are 1.000, 1.000 și ceva de euro, dar, în schimb, stai acasă, stai în casa ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni, stai în mediul tău, stai în viața ta”, a spus el, în podcastul Hacking Work.

Citește și: "Stă și doarme în frig". Povestea impresionantă a românului care a ajuns să trăiască pe străzile din Italia, după ce soția lui a fost răpusă de o boală cruntă

În acest context, antreprenorul s-a gândit și la o strategie prin care românii din străinătate ar putea fi aduși să muncească acasă.

"Fiecare antreprenor să convingă doi români să vină acasă, asta mi se pare o idee foarte bună, ori 1.000.000 de antreprenori, uitați că vin două milioane de români acasă. Eu zic că reușesc să conving doi”, a spus Vlad Iftime.

Acesta spune că angajații ocupă cel mai important rol într-o companie, motiv pentru care s-a ocupat personal de toate angajările pentru a se asigura că "există chimie” și oamenii se potrivesc cu firma lui.

De asemenea, potrivit lui, ceea ce ne lipsește nouă, românilor și antreprenorilor români, este curajul.

Milioane de români sunt plecați în străinătate

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, arăta în 2022, Departamentul Românilor de Pretutindeni.

"Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane”, a precizat secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.

În mai multe ţări din Europa, numărul românilor a trecut de un milion.

"Cu siguranţă vom găsi soluţii pentru a aduce o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor, să îi convingem prin măsuri să se întoarcă acasă, să lucreze în România.

Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi", a mai spus secretarul de stat, referindu-se mai ales la lucrătorii din construcţii şi agricultură.

De atunci, prea puține s-au întâmplat pentru a aduce românii înapoi în țară. Migrația externă s-a menținut la cote înalte.

Datele Institutului Național de Statistică, INS, arată că, în 2022, 50.000 de români au părăsit țara, cifra fiind una record.

Aceasta înseamnă o depopulare echivalentă cu cea a municipiului Giurgiu, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close