Antena 3 CNN Actualitate Sorin Blejnar a ajuns la Guvern, unde miniştrii s-au reunit pentru aprobarea noului Cod al Muncii

Sorin Blejnar a ajuns la Guvern, unde miniştrii s-au reunit pentru aprobarea noului Cod al Muncii

 Sorin Blejnar a ajuns la Guvern, unde miniştrii s-au reunit pentru aprobarea noului Cod al Muncii
28 Feb 2011   •   10:28

Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, se află la sediul Guvernului, unde miniştrii se reunesc în şedinţă specială pentru a aproba modificările aduse Codului Muncii. Activitatea ANAF este verificată de corpul de control al premierului.

Sorin Blejnar este verificat de Corpul de Control al premierului Emil Boc, în urma scandalului şpăgilor din vămile româneşti, a declarat consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Paul-Vass, potrivit Mediafax.

"Întotdeauna când există o suspiciune de inadecvare într-o funcţie de magnitudinea celei deţinute de domnul Blejnar, în mod evident că interesul premierului este maxim. Da, şi este normal să fie astfel de anchete", a declarat consilierul guvernamental.

Premierul Emil Boc a declarat că, în cazul în care Parchetul sau DNA îi va trimite o sesizare cu privire la urmărirea penală a şefului ANAF, Sorin Blejnar, acesta va fi demis. "Dacă Parchetul sau DNA îmi va trimite o sesizare cu privire la începerea urmăririi penale, la fel cum am procedat în cazul oricărui demnitar împotriva căruia se începe urmărirea penală, va fi demis", a afirmat Emil Boc. 

Guvernul se reuneşte luni, în şedinţă specială, pentru a aproba noul Cod al Muncii. Premierul Emil Boc a anunţat deja că Executivul îşi va asuma răspunderea pe acest proiect.

 Prevederile noii variante a Codului Muncii:
 
-se abrogă articolul potrivit căruia, la încetarea celui de-al treilea contract pe perioadă determinată, angajatul va fi încadrat obligatoriu cu contract pe perioadă nedeterminată.

-prelungirea perioadelor de probă de la 30 la 45 de zile, dar şi de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucrătoare 

-perioada in care angajatorul trebuie să asigure salariaţilor concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situatiile în care concediul este programat fracţionat, se reduce de la 15 la 10 zile.

-un patron poate angaja în probă oricate persoane vrea şi să renunte la ele dupa expirarea perioadei de probă

-contractul individual de muncă poate înceta atât pe durata cât şi la sfârşitul perioadei de probă, fără să fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisă, la iniţiativa oricărei dintre părţi.

- un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe săptămână, iar perioada limită în care orele suplimentare se compensează cu ore libere plătite, se prelungeşte de la 30 la 60 de zile

-contractul de muncă al participanţilor la protest poate fi suspendat, iar în caz de concedieri colective, angajatorul va putea încadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi

-introducerea unei indemnizaţii de confidenţialitate lunare. Aceasta se stabileste prin negociere şi se impozitează la beneficiar.

×
Subiecte în articol: codul muncii Sorin Blejnar guvern
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close