Antena 3 CNN Actualitate Trei hackeri români care făceau bani pe seama americanilor, prinşi la "borcanul cu miere" din SUA

Trei hackeri români care făceau bani pe seama americanilor, prinşi la "borcanul cu miere" din SUA

Trei hackeri români care făceau bani pe seama americanilor, prinşi la "borcanul cu miere" din SUA
Sursa foto: Foto: smartplanet.com
18 Sep 2012   •   21:31

Cel mai vechi truc din manualele de spionaj le-a venit de hac unor hackeri români. Indivizii au ajuns în închisorile americane după ce au fost momiţi cu bani şi cu femei de agenţii serviciilor secrete. Înainte să fie prinşi, românii au colectat milioane de dolari din conturile americanilor care mâncau la un lanţ de restaurante fast-food.

"Afacerea" tinerilor era atât de ingenioasă, încât a fost depistată abia după trei ani: Românii atacau terminalele de plată din 150 de restaurante şi 50 de magazine din mai multe state americane. Datele de pe cardurile a peste 80 de mii de americani au fost transferate în conturile unor firme mici, numite găuri negre. De aici banii ajungeau în conturile reţelei.

Capcana întinsă hackerilor români se numeşte "borcanul cu miere" în limbajul spionilor. Doi dintre cei patru membrii ai reţelei au căzut în ea ca muştele.

Hackerul Iulian Dolan din Craiova a ajuns în custodia Serviciilor Secrete după ce o femeie, agent sub acoperire, l-a invitat să-i facă o vizită peste Ocean.

Reţeta a funcţionat şi pentru cel de-al doilea hacker român. Cezar Iulian Butu, un tânăr ploieştean de 26 de ani. Momeala a fost o chelneriţă americană pe care hackerul ar fi întâlnit-o într-una din excursiile plătite cu banii furaţi de la americani, în Franţa. A fost suficient ca românul să ia avionul spre Boston şi să fie arestat.

Hackerii prinşi pe pământ american şi-au recunoscut vinovăţia. Dolan a primit şapte ani de închisoare, iar Butu 21 de luni de închisoare.

Agenţii americani au avut mai multă bătaie de cap cu cel de-al treilea membru al reţelei. Adrian Tiberiu Oprea e considerat şeful grupului. Hackerul stabilit în Constanţa a negat acuzaţiile şi a cerut de şapte ori amânarea cererii de extrădare făcută de americani. Judecătorii români au decis însă că Oprea poate fi judecat în Statele Unite.

Deşi l-au identificat şi l-au pus sub acuzare, serviciile secrete americane nu au reuşit să-l prindă pe cel de-al patrulea membru al reţelei. Fugarul este din Râmnicu Vâlcea, fieful hackerilor care au făcut carieră din furturi pe internet.




×
Subiecte în articol: hacker
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close