Antena 3 CNN Actualitate Tudor Ciuhodaru: Bombă biologică! Dacă nu facem asta, suntem condamnați!

Tudor Ciuhodaru: Bombă biologică! Dacă nu facem asta, suntem condamnați!

Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat măsurile impuse de autorități în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus. "Noi mergem pe măsurile de Evul Mediu: cu închis, restricţii, etc... Dar până când nu vom schimba strategia, nu vom fi bine”.

Tudor Ciuhodaru: Bombă biologică! Dacă nu facem asta, suntem condamnați!
Sursa foto: Tudor Ciuhodaru/Facebook
de Laura Dinu    |    29 Iul 2020   •   13:10

"Noi mergem pe măsurile de Evul Mediu: cu închis, restricţii, etc... Dar până când nu vom schimba strategia, nu vom fi bine. Într-adevăr, regulile de igienă, de distanţare, purtarea măştii -  ca barieră fizică, mă fac să scad riscul de a fi contaminat de altă persoană sau de a contamina eu pe altul. 

Însă persoana contaminată rămâne liberă şi se plimbă în voie pe stradă, la mall, la piaţă, fără a şti că are virusul şi, astfel, îl împrăştie peste tot, ca o bombă biologică. Până când nu vom testa masiv populaţia, dacă nu vom schimba strategia, suntem condamnaţi!", a declarat, pentru DC News, Tudor Ciuhodaru.

Vom ajunge la 2.000 de cazuri pe zi

Și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, preconizează că în august vor fi înregistrate în jur de 2.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi. Rafila a făcut anunțul la emisiunea Punctul de Întâlnire, realizată de Radu Tudor.

Spitalele se umplu rapid. Adică la 2.000 de cazuri pe zi înseamnă că ai 20.000 de cazuri în 10 zile. Ori la 20.000 de cazuri la 10 zile, ai 5% dintre cazuri care se internează în secțiile de Terapie Intensivă. Adică 1.000. Noi acum avem 357. Pai dacă avem 1.357 înseamnă că am depășit capacitatea paturilor alocate.

Problema este: avem personal calificat care să deservească aceste paturi? Deci nu paturile fizice trebuie să ne preocupe”, spune Alexandru Rafila.

10 mari adevăruri despre pandemie, comentate de prof. Rafila. 

1. Este necesară purtarea măștii în aer liber?
Prof Rafila: Da, dacă nu poate fi păstrată acea distanță de siguranță, fizică, socială, de 1,5 metri. Această măsură a fost luată peste tot în lume.

2. Virusul se poate transmite și în spații deschise?
Prof Rafila: Se poate transmite și în spațiile deschise dacă suntem prea apropiați de persoanele cu care interacționăm. Se poate transmite și în spațiile deschise dacă distanța este mai mică de 1,5 metri și stăm de vorbă, de exemplu, cu o persoană care nu are mască, mai mult de 15 minute.

3. Se poate transmite virusul și la prajă?
Prof Rafila: Depinde de ce facem la plajă. Se poate transmite dacă persoanele cu care intrăm în contact apropiat și prelungit nu sunt din familia noastră, din grupul apropiat cu care trăim, atunci orice persoană necunoscută poate să fie un potențial infectat. Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăvești dacă cineva strănută la trei metri și înoți acolo.

Rafila: Masca te protejează, dar nu total, nu există o mască care să protejeze total

4. Cât de periculos este transportul în comun?
Prof. Rafila: Transportul în comun este unul dintre locurile în care riscul epidemiologic este ridicat pentru că nu poate fi gestionat numărul de călători. E un spațiu închis, recomand să se aștepte următorul mijloc de transport dacă primul este aglomerat. Masca te protejează, dar nu total, nu există o mască care să protejeze total. Se recomandă, unde este posibil mersul pe jos sau cu alte mijloace, cum ar fi bicicletele.

5. Ce se întâmplă în București, Argeș și Dâmbovița, cele trei zone cu cel mai mare număr de infectări?
Prof Rafila: În fiecare zi, avem peste 100 de cazuri noi în aceste județe, sunt la limită din punct de vedere al internării persoanelor infectate, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Au fost mobilizate unități mobile de Terapie Intensivă. Problema este legată de resursa umană din ona sănătății publice. Jumătate dintre paturile ATI, disponibile la nivel național, sunt ocupate de pacienți Covid, cam toate în 3-4 județe afectate. 

6. E periculos să mergi la cumpărături în centrele comerciale?
Prof Rafila: Nu este periculos, la cele de tip mall sunt spații largi, nu este mai periculos să mergi într-un centrul comercial. 

7. Aerul condiționat poate fi cauză a răspândirii virusului?
Prof Rafila: Aerul condiționat a fost menționat ca o posibilă cauză, dar nu este, cu siguranță, o cauză care să pună problema răspândirii bolii. Dacă ai un caz cauzat de o astfel de instalație și 1000 de cazuri care se transmit prin contact direct, acele 1.000 sunt importante. Cazul acesta este posibil, dar nu e probabil.

Prof. Rafila: 15 elevi într-o clasă, fără ore scurtate. Școala virtuală afectează copiii

8. Pot fi deschise școlile în septembrie?
Prof Rafila: Să vedem care va fi situația epidemiologică în septembrie, evoluția este imprevizibilă. Luna în care speram să se reducă transmiterea din cauza temperaturilor, vedeți că nu există niciun fel de diferență (țările tropicale, Florida- este afectată o transmitere nemaipomenită - 10.000 de cazuri/ zi la 30 de milioane de locuitori). Școlile trebuie să fie pregătite să primească copiii. Numărul de copii trebuie să țină cont de dimensiunea clasei. în 25 mp încap cam 15 copii. În funcție de mărimea clasei, poți să ai program normal sau în două ture. Ce este important: spălatul pe mâini nu o să fie posibil la intrarea și ieșirea din clase pentru că se aglomerează. Important este să se dezinfecteze mâinile cu dezinfectant (pe bază de alcool izopropilic sau etilic), durează un minut. Nu putem mări pauzele pentru că mărim interacțiunea dintre elevi. Copiii vor purta măști doar în pauze.

9. Pe 27 septembrie, putem merge la vot, la alegerile locale?
Prof Rafila: Pe mine nu puteți să mă votați, a fost o propunere pe care am declinat-o. Se pot organiza spațiile de vot, problema este legată de cei 18.000 de observatori. Este la fel ca la deschiderea școlilor. E important să urmărim ce se întâmplă, dacă în următoarele 2-3 săptămâni ajungem la faza de platou.

10. O să ajungem la 2.000 de cazuri în august?
Prof Rafila: La 2.000 de cazuri pe zi, chiar și cu minimă internare, spitalele se umplu rapid. Am depăși capacitatea alocată pacienților Covid la Terapie Intensivă. Problema este că nu avem personal medical să deservească mai multe paturi.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close