Antena 3 CNN Actualitate Perioadele lungi în care cerul este acoperit de nori pot duce la tulburare afectivă sezonieră. Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenţi

Perioadele lungi în care cerul este acoperit de nori pot duce la tulburare afectivă sezonieră. Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenţi

Atunci când cerul este acoperit de nori sau plouă, organismul se resimte astfel că multe persoane pot raporta simptome de tulburare afectivă sezonieră.

Perioadele lungi în care cerul este acoperit de nori pot duce la tulburare afectivă sezonieră. Care sunt simptomele la care trebuie să fim atenţi
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Dec 2022   •   13:13

De mai bine de 10 zile cerul din sud-estul României a fost acoperit de nori denşi, astfel că populaţia poate suferi în această perioadă rece de SAD, o tulburare cauzată de lipsa soarelui.

Tulburarea afectivă sezonieră este o formă de depresie care apare în timpul anotimpului rece, în mod obişnuit în lunile de iarnă.

Multe persoane cu tulburare afectivă sezonieră raportează agravarea acestei depresii sau recădere atunci când lumina solară scade, adică atunci când cerul este acoperit de nori, ploaie sau dacă în interiorul camerei este întuneric.

Tulburarea afectivă sezonieră sau SAD poate afecta o persoană prin modificarea producţiei de serotonină şi melatonină, care sunt două substanţe chimice din creier care influenţează dispoziţia şi somnul.

Între 6 şi 35% dintre pacienţii necesită internare

Simptomele sunt caracterizate prin prezenţa oboselii, scăderea poftei de mâncare, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, modificări ale ciclului de somn, dar şi scăderea libidoului.

Printre simptome se mai numără şi durerile de cap, dureri musculare şi probleme digestive. Mai mult decât atât, această tulburare afectivă sezonieră poate afecta calitatea vieţii unei persoane şi poate cauza probleme la locul de muncă sau în relaţiile personale.

Tulburarea afectiva sezonieră: Factorii declanşatori

Specialişti sunt de părere că scăderea luminii soarelui, în lunile de iarnă, ar putea fi principalul factor care duce la declanşarea stărilor depresive.

Când norii acoperă cerul şi lumina soarelui este redusă poate determina scăderea serotoninei, o substanţă chimică produsă în corpul nostru.

×
Subiecte în articol: tulburare afectiva sezoniera simptome
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close