Antena 3 CNN Actualitate UPDATE. Protestatarii continuă marşul pe străzile din centrul Capitalei

UPDATE. Protestatarii continuă marşul pe străzile din centrul Capitalei

UPDATE. Protestatarii continuă marşul pe străzile din centrul Capitalei
Sursa foto: Foto: Facebook/Rezistenta Urbana
17 Noi 2013   •   20:00
UPDATE- Protestatarii au eliberat carosabilul la intersecţia de la Unirii şi continuă marşul pe străzile din centrul Capitalei, scandând "Roşia, Roşia, vine revoluţia".

UPDATE-
Protestatarii care au plecat, duminică seara, în marş de la Universitate spre Palatul Parlamentului au ajuns la Unirii şi s-au aşezat pe carosabil, blocând circulaţia la intersecţia cu Bulevardul I.C. Brătianu.

Circulaţia rutieră este blocată atât spre bulevardului I.C. Brătianu, cât şi spre bulevardul Corneliu Coposu şi Splaiul Independenţei.

UPDATE-
Protestatarii din Capitală au eliberat circulaţia pe Bulevardul Libertăţii şi continuă marşul din Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Unirii.

UPDATE-
Protestatarii care au plecat, duminică seara, de la Universitate au ajuns în Piaţa Constituţiei şi au blocat Bulevardul Libertăţii, după ce jandarmii nu au reuşit să îi oprească să ocupe carosabilul.

UPDATE
- Protestatarii care se opun proiectului minier Roşia Montană au plecat de la Universitate spre Parlament, aceştia mergând în grupuri pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriţi de jandarmi să iasă pe Bulevardul Brătianu. 
Manifestanţii care protestau la Universitate, în zona statuilor, au încercat să plece în marş, în jurul orei 19.15, spre Parlament, pe Bulevardul I.C. Brătianu. Aceştia au fost însă opriţi, la intersecţia cu strada Ion Ghica, de un cordon de jandarmi.
Protestatarii au intrat pe străzile din Centrul Istoric şi se îndreaptă spre Palatul Parlamentului, scandând "Uniţi, salvăm toată România" şi Ieşiţi din casă, dacă vă pasă".

------------

Aproximativ 200 de persoane au venit, în a 12-a duminică de proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană, în zona statuilor de la Universitate, unde au afişat bannere cu mesaje împotriva exploatărilor miniere cu cianuri şi a gazelor de şist, conform Mediafax.
Oamenii care au venit să protesteze la Universitate au afişat bannere pe care scrie "Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti", "Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă", "Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor", "Până aici!", "Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei", "Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru", "Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am sătura de toţi". 
Unii dintre protestatari se adresează celorlalţi, iar în pauza dintre discursuri se scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Uniţi, salvăm toată România".
Ca şi săptămâna trecută, în zona de protest de la Unviesitate a fost amenajat "Punctul cultural", unde sunt expuse fotografii realizate la Roşia Montană, cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.
Într-un alt punct din zona de protest a fost amplasată o spânzurătoare improvizată, în vârful căreia este pus un porc făcut din hârtie, pe care scrie "Democracy is a lie", sub acesta este un banner cu harta României, lângă care scrie "Toleranţă zero pentru vânzarea pământului la străini".
Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest.
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
La protestele din celelalte duminici au fost organizate marşuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanţii nu au mai mers în marş prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate. 
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, dar şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.
Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.
Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.
Premierul Victor Ponta declara, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.
 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close