Antena 3 CNN Actualitate UPDATE. Protestul cadrelor medicale s-a încheiat. "Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu"

UPDATE. Protestul cadrelor medicale s-a încheiat. "Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu"

UPDATE. Protestul cadrelor medicale s-a încheiat. "Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu"
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Noi 2013   •   14:40
UPDATE 14:40 - Protestul cadrelor sanitare organizat sâmbătă în Capitală s-a încheiat, fără incidente, în jurul orei 14.00, după ce manifestanţii veniţi în marş din Piaţa Victoriei au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 coroane de flori, sugerând astfel "moartea Sănătăţii" în România. 
Pe una dintre coroane a fost menţionat numele ministrului Sănătăţii, în mesajul "Nu te vom uita niciodată, Eugen Nicolăescu".

UPDATE 12:30
- Cei peste 4.000 de angajaţi din sănătate care protestează sâmbătă în Bucureşti au plecat în marş din Piaţa Victoriei spre Parlament, pe Calea Victoriei, cu tobe, steguleţe şi pancarte cu mesaje prin care cer, în primul rând, un buget de 6% din PIB pentru sistem şi salarii mai mari. 
În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi se află preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte pe care scrie "6% pentru Sănătate", "Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi" şi "Jos labele de pe spitalele publice!".
După aceştia, în coloană urmează manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scrie "Sănătate" şi este lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.
Poza ministrului Sănătăţii este lipită şi pe un sicriu aflat în dricul adus la protest, care sugerează, potrivit organizatorilor, tot "Moartea Sănătăţii".
Coloana de manifestanţi este însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boze, din care se aude muzică simfonică şi coruri din opere, cum ar fi "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Verdi.
Protestatarii ar urma să ajungă, la ora 13.00, la alveola Parcului Izvor, unde vor manifesta până la 13.30.

---------------------

Ministerul Sănătăţii (MS) îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.
"MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia", se mai arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS, conform Mediafax.
Ministerul Sănătăţii informează, în acelaşi context, că face "toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile". 
"MS şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical. MS consideră Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate un partener real şi este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat", se mai afirmă în comunicat.
Peste 5.000 de angajaţi din sănătate sunt aşteptaţi să participe sâmbătă, în Bucureşti, la un protest legat de nivelul salariilor şi de alte probleme din sistem.
Participanţii se vor aduna în Piaţa Victoriei, unde, între orele 11.00 şi 11.45, va avea loc un miting, după care vor pleca în marş până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.
Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.
 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close