Antena 3 CNN Actualitate În plină pandemie, România nu are vaccin antigripal! Răspunsurile primite de reporterul Antena 3 în farmaciile din Capitală

În plină pandemie, România nu are vaccin antigripal! Răspunsurile primite de reporterul Antena 3 în farmaciile din Capitală

În plină epidemie de coronavirus, chiar si banala gripă ne dă bătăi de cap. Imunizarea populaţiei nu poate începe încă, la o lună de la începerea campaniei naţionale de vaccinare. În multe dintre cabinetele de medicină de familie, dozele de vaccin antigripal asigurate de Ministerul Sănătății pentru categoriile de risc nu au ajuns nici până acum, iar în farmacii serul nu e de găsit. Și nici nu va fi foarte curând, spune chiar unul dintre producătorii de vaccin.

În plină pandemie, România nu are vaccin antigripal! Răspunsurile primite de reporterul Antena 3 în farmaciile din Capitală
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    14 Oct 2020   •   13:10

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că primele 330 de mii de doze ale vaccinului anti-gripal au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică încă din data de 14 septembrie.

Dozele trimise de DSP-uri către cabinetele medicale sunt, însă, infime, se plâng medicii de familie.

Momentan, serul poate fi administrat strict pentru imunizarea copiilor între 3 și 5 ani, a gravidelor și a personalului sanitar, conform indicațiilor date de Ministerul Sănătății.

Românii de peste 65 de ani și bolnavii cronici mai au de așteptat până când cea de-a doua tranșă a vaccinului va ajunge în cabinete

Pe piața liberă, situația este și mai gravă.

Iată răspunsurile primite de reporterul Antena 3 în unele dintre cele mai mari farmacii din Capitală.

Reporter: Vaccin antigripal? Şi as putea face o comandă? Îmi trebuie doar trei, nu se poate?

 Farmacist:  Nu avem de unde să-l aducem. Este stoc 0 la depozit și o lista, daca vreți vă trec, dar e degeaba!

Reporterul Antena 3 a primit acelaşi răspuns, doar că într-o altă farmacie.

Reporter: Vaccin antigripal găsesc la dumneavoastă?

Farmacist:  Nu, n-am primit deloc.

Reporter: Şi o comandă aş putea face pentru trei doze?

Farmacist: Noi am facăut comenzi, dar nu ne vin, practic!

Ministerul Sănătăţii a anunţat că prima tranşă de doze va fi distribuită în această săptămână

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii, a transmis că primele 330. 000 doze au plecat din depozitul UNIFARM pe 14 septembrie, iar următoarea tranşă ar urma sa fie distribuită către DSP în această săptămână.

Problema este ca vaccinul se blocheaza undeva pe traseul dintre DSD-uri şi cabinetele medicilor, pentru că aceştia din urmă spun că nici măcar primul transport nu a ajuns la pacienţi.

De regulă, gripa sezonieră debutează în România în luna decembrie. Procesul de imunizare durează, în medie, două săptâmâni de la momentul vaccinării.

Ca atare, data recomandată de epidemiologi pentru administrarea serului este de, cel târziu, 15 noiembrie.

 

×
Subiecte în articol: vaccin antigripal pandemie
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close