Antena 3 CNN Actualitate Un medic de familie, declarație surprinzătoare: Vaccinul antigripal nu face minuni şi nu imunizează pe oricine şi oricum

Un medic de familie, declarație surprinzătoare: Vaccinul antigripal nu face minuni şi nu imunizează pe oricine şi oricum

Suntem aproape de sezonul gripei şi spre deosebire de alţi ani, românii vor să se vaccineze în număr mare, însă vaccinul lipseşte din multe farmacii, iar medicii de familie se plâng că dozele ajunse la ei sunt insuficiente.

Un medic de familie, declarație surprinzătoare: Vaccinul antigripal nu face minuni şi nu imunizează pe oricine şi oricum
de Iulia Gorgorin    |    26 Oct 2020   •   16:00

În contextul pandemiei de COVID-19 pare mai important ca niciodată să ne vaccinăm de gripa sezonieră, însă în farmacii şi în cabinetele medicilor de familie, dozele lipsesc.

Reporterul Antena 3, Raluca Bârcă a mers în mai multe farmacii din centrul Capitalei pentru a afla dacă vaccinul antigripal este pe stoc, însă nu a reuşit să găsească nici măcar o doză.

Ba mai mult, una dintre farmaciste nici măcar nu i-a recomandat să se înscrie pe lista de precomandă, pe motiv că deja sunt 1.000 de pacienţi care aşteaptă şi nicio farmacie nu va primi 1.000 de doze de vaccin antigripal.

Nu doar în Capitală este lipsă de vaccin antigripal

Producătorii spun că anul acesta s-a înregistrat o cerere foarte mare. 

''Cifrele arată că anul, în rândul europenilor se îmbolnăvesc între 4 şi 50 de milioane de europeni, iar dintre aceştia, aproximativ 70.000 îşi pierd viaţa din cauza gripei, majoritatea aparţinând categoriilor de risc'', a spus Raluca Bârcă, reporter Antena 3.

Vaccinul nu face minuni şi nu imunizează pentru orice şi oricum

''Sunt oamenii foarte interesaţi în condiţiile de pandemie cu coronavirus. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi şi consideră că acest vaccin face minuni şi nu este adevărat. Trebuie să ştie că un vaccin nu imunizează pentru orice şi oricum. Ca atare, alte măsuri de precauţie sunt necesare. Vaccinul face bine, dar nu este un factor absolut de rezvolvare a imunităţii organismului'', spune Marian Boeangiu, medic de familie.

Semnele şi simptomele gripei şi ale coronavirusului sunt de multe ori asemănătoare, astfel încât diagnosticul este extrem de greu de făcut.

×
Subiecte în articol: vaccin antigripal farmacii
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close