Antena 3 CNN Actualitate Val de cutremure însoțite de bubuituri, într-o zonă neobișnuită a României | Explicaţiile seismologilor INFP

Val de cutremure însoțite de bubuituri, într-o zonă neobișnuită a României | Explicaţiile seismologilor INFP

Val de cutremure neobișnuite în Brăila. Locuitorii din zonele afectate se plâng că au auzit și bubuituri puternice în timpul seismelor.

de Laura Dinu    |    08 Apr 2024   •   14:07

Două seisme au fost resimțite la diferență de nici 24 de ore, iar locuitorii din zonă spun că acestea au fost însoțite și de zgomote puternice. Unii dintre aceștia spun că, de vină, ar putea fi chiar exercițiile militare.

”În Galați s-a simțit ca o detunătură, de două ori la intervale scurte. Cred că autoritățile ar trebui să ne informeze ce experimente militare fac și să nu ne mai prostească aiurea", "Era vorba de exerciții militare de la începutul lunii aprilie, eu nu cred că se produc cutremure în regiunea noastră. Dumnezeu să ne apere de ce este mai rău...", "Acum prea bate la ochi. Cutremure am tot simțit, dar ca astea de ieri și de astăzi nu prea. Tind să cred că da, e altceva și nu cutremur", "Au fost explozii și aseară și astăzi!", "Se extrag gaze de șist în zonă, știe cineva ceva? Că sunt foarte dubioase cutremurele astea în două zile, de aceeași intensitate și durată", sunt doar câteva dintre reacțiile locuitorilor din zonă.

Mihai Diaconescu, seismolog în cadrul Institutului Național de Fizică a Pământului, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN dacă seismele resimțite în zonă ar putea avea legătură cu exercițiile militare.

”Este foarte posibil, pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri. Deci zgomotul poate proveni de acolo. Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță, o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot”, spune seismologul.

Cu toate acestea, specialistul afirmă că ”este puțin probabil acest lucru, pentru că ar trebui să fie un cutremur puțin mai mare de 3,3, geomorfologia ar trebui să permită acest lucru”.

”Din câte om observat eu pe hărți, geomorfologia are un caracter plan, nu există niciun deal, niciun mal, nici vreo chestie de genul acesta. În ceea ce privește faptul că la Baldovinești nu au fost cutremure, să îl luăm pe cel mai apropiat. În 2010, pe 4 august, un cutremur de 2,1 chiar în Baldovinești, în localitate. În apropiere de Baldovinești, la 500 m în afara localității, în 2006, un cutremur de 2,5. În 2011, alt cutremur, de 2.0. Am citat doar trei din 10 cutremure din jurul localității”, mai spune el.

Cu alte cuvinte, seismologul susține că localnicii nu ar trebuie să își facă griji, pentru că seismele produse în zone nu reprezintă nimic neobișnuit. 

”Înainte de a fi date publicității, cutremurele sunt verificate. Deci există o primă evaluare în momentul în care se produc, după care intervine seismologul de serviciu care se uită pe forma de undă. Exploziile sau cutremurele antropice au o formă specifică, nu precum cutremurele naturale cu undă P și undă S. Cutremurele antropice au ori un S foarte mic, ori lipsește cu desăvârșire”, a explicat seismologul în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Brăila cutremur Mihai Diaconescu
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close