Antena 3 CNN Actualitate Vîntu, arestat 29 de zile: "Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989!" (VIDEO)

Vîntu, arestat 29 de zile: "Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989!" (VIDEO)

Vîntu, arestat 29 de zile: "Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989!" (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Sep 2010   •   21:25

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis, joi noapte, arestarea preventivă pentru 29 de zile a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în cazul Nicolae Popa. Alături de Vîntu au mai primit mandate de arestare pentru 29 de zile Alex Stoica şi Octavian Ţurcan. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. În acest caz mai este cercetat şi Liviu Luca, dar în stare de libertate.

Imediat după aflarea deciziei, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că aceasta este "o ruşine". Cei trei au fost duşi în arestul Poliţiei Capitalei.

"Ruşine, doamnă, ruşine! Asistaţi la cea mai cumplită perioadă din istoria României de după 1989!", a spus Sorin Ovidiu Vîntu.

Ponform unui comunicat al Ministerului Public, procurorii au cerut arestarea omului de afaceri joi seară, după ce fusese reţinut pentru 24 de ore. Judecătorii au decis să dea curs cererii procurorilor, pronunţându-se în jurul orei 1:40. Sorin Ovidiu Vântu este acuzat de favorizarea fugii din ţară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor.

Ascultă extrase din convorbirile telefonice dintre Vîntu şi Popa:


Procurorii au decis să-l reţină pe Sorin Ovidiu Vîntu, după ce au primit, săptămâna trecută, informările de la autorităţile judiciare din Cipru şi Indonezia privind tranzacţiile prin care îi erau virate sume importante de bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul şoferului lui Vîntu, Alex Stoian şi Octavian Ţurcan. Aceştia din urmă au primit de asemenea mandate de arestare pentru 29 de zile.

Alex Stoian şi Octavian Ţurcan au primit mandate de arestare preventivă în urma audierilor de joi. Liviu Luca a părăsit însă Parchetul în stare de libertate. Acesta este singurul dintre cei patru învinuiţi care a plecat de la Parchet fără să primească ordonanţă de reţinere.

La ieşirea dde la audieril, Sorin Ovidiu Vîntu a avut un singur mesaj de transmis, acesta fiind îndreptat către preşedintele Traian Băsescu. "Îmi doresc din toată inima, atunci când Băsescu va pierde în sfârşit o bătălie, să-l văd în locul meu", a spus Vîntu.

Sorin Ovidiu Vîntu, la ieşirea din Parchet

Vîntu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri

De numele lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt legate dosare complexe din justiţie - prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, a Fondul Naţional de Acumulare şi a Băncii de Internaţionale de Dezvoltare. Vîntu a reuşit să scape de orice acuzaţie.  A ajuns în faţa justiţiei într-un singur dosar, cel al prăbuşirii BID. Condamnarea a venit însă, după ce faptele s-au prescris.

"Dormi liniştit! FNI veghează pentru tine!"... Şi a lucrat! 300.000 de români şi-au pierdut economiile o dată cu prăbuşirea Fondului al cărui artizat a fost Sorin Ovidiu Vîntu. Cei care au condus FNI au fugit, banii au dispărut, iar procesele au durat 10 ani de zile. După gratii a ajuns preşedintele de atunci al FNI, Ioana Maria Vlas şi câteva persoane cu funcţii minore de conducere. Nicolae Popa, preşedintele Gelsor, a fugit din ţară. În absenţă, instanţa l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare.

Mama FNI, aşa cum i se spunea lui Vlas, a susţinut tot timpul că Vântu este principalul vinovat.

Vîntu nu a ajuns însă niciodată în faţa instanţei în cazul FNI, pentru că semnătura sa nu apare pe niciun document.

Părbuşirea FNA s-a produs la indigo după modelul FNI. Şi de această dată tot Ioana Maria Vlas a fost trasă la răspundere şi condamnată la închisoare. Nicolae Popa a primit şi în acest caz 12 ani de detenţie.

Iniţial, în dosarul FNA a fost trimis în judecată şi Sorin Ovidiu Vântu, acuzat de instigare şi participare la abuz în serviciu. În iulie 2004, Tribunalul Bucureşti a decis ca faptele lui Vântu să fie reanalizate şi, în cele din urmă, Vântu a scăpat basma curată.

Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat într-un singur dosar, cel al Băncii Internaţionale de Dezvoltare. Omul de afaceri a fost acuzat de fals în declaraţia referitoare la autorizarea băncii. Nu a executat însă nicio zi de închisoare din pedeapsa de 2 ani primită, pentru că procesul s-a lungit până când faptele s-au prescris.

Cazul Nicolae Popa

Procesul în care a fost judecat Nicolae Popa a fost considerat cel mai greu din sistemul judiciar românesc. Dosarul s-a încheiat cu sentinţe însumate de 100 de ani pentru inculpaţi. Principalul inculpat, Ioana Maria Vlas, a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, dar cea mai mare pedeapsă o are de executat Nicolae Popa:  24 de ani de detenţie. La data sentinţei, fostul director al grupului de firme Gelsor nu se afla în ţară şi era dat în urmărire.

Din anul 2000, Popa este plecat din România şi a fost dat în urmărire generală.  Procurorii au făcut cercetări şi asupra persoanelor care l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa să fugă din România. Până la urmă, fostul director al Gelsor  a fost arestat la Jakarta, în Indonezia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, directorul Gelsor, a fost aprobată de preşedintele indonezian pe 25 august.

Antena3.ro

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close