Antena 3 CNN Actualitate Virusul HPV şi ignoranţa. Câte dintre românce ştiu să se păzească de cancerul de col uterin? (VIDEO)

Virusul HPV şi ignoranţa. Câte dintre românce ştiu să se păzească de cancerul de col uterin? (VIDEO)

Virusul HPV şi ignoranţa. Câte dintre românce ştiu să se păzească de cancerul de col uterin? (VIDEO)
Sursa foto: hpv
06 Oct 2009   •   11:46

Anual, 3000 de românce se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, România situându-se pe primul loc din Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această boală, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană. În ţara noastră, cinci femei mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, numărul celor diagnosticate cu această boală ajungând, în prezent, la 40.000. În lume, la fiecare două minute, o femeie moare de cancer de col uterin.

Statistica este, într-adevăr, îngrijorătoare. Cu toate acestea, puţine românce cunosc riscurile acestei boli şi virusul care o produce.

HPV este un virus care se transmite uşor şi determină infecţii foarte frecvente, care, netratate, pot duce la cancerul de col uterin. Infecţia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar, în anumite cazuri este de ajuns contactul cutanat direct cu zona genitală pentru transmiterea virusului.

Examenele citologice constante (prin testarea de tip Babeş-Papanicolau) pot depista, în faze incipiente, leziunile de col uterin care pot evolua spre cancer. Vaccinarea împotriva virusului HPV este o altă metodă de prevenire, cu o rată a succesului de până la 70%. Vaccinul poate fi făcut şi de femeile care şi-au început viaţa sexuală şi nu au fost infectate cu tulpinile oncogene 16 şi 18 de HPV.

În România, campania de vaccinare anti HPV, a fetelor de clasa a patra a înregistrat un veritabil eşec. Între 24 şi 28 noiembrie 2008, medicii care ar fi trebuit să facă vaccinarea au primit 37.714 de refuzuri scrise, ceea ce reprezintă o rată de refuz de 70%. Motivul pare să fie o informare defectuoasă asupra riscurilor bolii şi a avantajelor vaccinării.

Părinţii refuză în masă imunizarea copiilor pentru că, spun ei, au prea puţine informaţii despre riscurile acestui vaccin şi le e teamă să rişte sănătatea fetiţelor. De altfel, mai multe organizaţii au dat în judecată Ministerul Sănătăţii pentru a opri campania de imunzări.

Ca orice soluţie medicală aflată la început de drum, vaccinul a fost contestat în multe ţări. Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din România arată că studiile şi unele organizaţii internaţionale credibile arată că vaccinul este unul eficient. "Teama de acest vaccin a apărut din cauza lipsei de informaţii", a mai declarat Tănăsescu.

În lume, peste 10 milioane de femei au fost vaccinate, 100 de ţări introducând gratuitatea vaccinului.

Dovada că româncele nu ştiu ce este virusul HPV şi, ca atare, nu recurg la vaccinul împotriva lui, în clipul de mai jos.



Mai multe informaţii despre cancerul de col uterin şi metodele de prevenire pe site-ul Informare HPV.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vaccin romance
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close