"Nu am avut nicio discuție. Și pentru mine a fost o surpriză E o chestiune foarte onorantă pentru mine și cred că ar trebui să fie pentru oricine. Pe de altă parte, este o propunere la care trebuie să reflectez în primul rând și, al doilea, ar trebui să se și întâmple, deci mai avem cale lungă până atunci.
Toate aceste lucruri trebuie discutate calm și responsabil. Pe de altă parte, eu vin în politică din zona tehnică și politica impune anumite asumări. Probabil domnul președinte Ciolacu a menționat-o ca una dintre eventualități pentru că totdeauna trebuie să fii pregătit cu o paletă întreagă de propuneri atunci când există posibilitatea accederii la guvernare", a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă își dorește funcția de premier, Rafila a răspuns:
"Vă dați seama, nici nu am avut timp să mă gândesc la așa ceva pentru că, practic, acum un sfert de oră am aflat și eu de această propunere, așa că este o analiză care trebuie să fie serioasă, pentru că nu funcția în sine este importantă, ci responsabilitățile pe care le implică și, evident, modul în care tu ești capabil sau consideri că ești capabil să gestionezi o astfel de funcție."
Marcel Ciolacu: Profesorul Alexandru Rafila este una dintre variantele PSD pentru şefia noului guvern
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, în direct la Antena 3, că Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este una dintre variantele acestui partid pentru funcţia de prim-ministru.
Celelalte nume menţionate de Ciolacu sunt Sorin Grindeanu, Vasile Dâncu şi Mihai Tudose.
Marcel Ciolacu: Am studiat cifrele exit poll-ului şi cele secundare, s-a făcut o ponderare şi cu voturile din diaspora. Este greu de crezut (că se va schimba acest rezultat). Dacă toţi reprezentanţii PSD vor rămâne până la ultimul buletin de vot şi vor număra voturile corect, cum este normal într-o democraţie, se va confirma că PSD este pe primul loc. Conform Constituţiei, partidul cu cele mai multe mandate parlamentare merge primul la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru pentru a fi desemnat.
Întrebare: În ceea ce priveşte o alianţă de formare a majorităţii, aveţi deja anumite formaţiuni în vedere? Pe partea dreaptă, PNL şi USR au lăsat de înţeles că vor merge cu o variantă comună...
Marcel Ciolacu: Am avut discuţii cu lideri de partide cu reprezentare în actualul Parlament. Haideţi să vedem ce formaţiuni trec pragul şi ce pondere vor avea aceste partide şi apoi vom purta aceste discuţii. Asta nu înseamnă că nu comunicăm din acest moment. Este evident că după votul de duminică Ludovic Orban nu mai poate fi prim-ministrul României.
Întrebare: De ce spuneţi asta?
Marcel Ciolacu: Faptul că PSD este pe primul loc înseamnă un vot împotriva actualului guvern, care şi-a bătut joc de gestionarea pandemiei. Să ne amintim de închiderea şcolilor, a bisericilor, a pieţelor. Cred că românii au transmis un semnal foarte clar că România trebuie să aibă un guvern cu specialişti capabil să gestioneze criza sanitară şi, nu în ultimul rând, criza economică în care ne aflăm.
Întrebare: Pe ce vă bazaţi în anticiparea că preşedintele va ţine cont de faptul că PSD este pe primul loc şi vă va chema ca primă opţiune pentru formarea unui Guvern?
Marcel Ciolacu: Mă bazez pe un lucru foarte simplu: s-a terminat campania electorală. Până acum, preşedintele a fost purtătorul de cuvânt şi vârful de lance al PNL. Presupun că şi-a dat seama şi domnia sa că este cazul să se întoarcă la Cotroceni şi să devină preşedintele tuturor românilor, să încheie această perioadă de dezbinare şi să se aplece asupra problemelor pe care le au românii. Nu este o prioritate pentru români cearta dintre preşedinte şi PSD.
Întrebare: Aţi făcut apel la cei ce vă reprezintă în secţiile de vot, să stea până se numără ultimul vot. Aveţi vreo teamă legată de vreo posibilă fraudare?
Marcel Ciolacu: Haideţi să ne amintim ce s-a întâmplat la sectorul 1. Cred că trebuie să dăm un examen de maturitate. Avem un soft şi un sistem pregătite de două luni. Sunt ferm convins că vom avea datele reale din fiecare cătun al acestei ţări, vom avea procesele verbale (...) Sunt trei etape de numărare şi renumărare a proceselor verbale, care reprezintă oglinda din secţiile de votare. Am avut o sortare deosebită a reprezentanţilor din secţiile de votare. Sunt partide care se luptă să treacă pragul de 5% şi sunt convins că există o unitate a mai multor partide împotriva tendinţei PNL şi, de ce nu, a USR, de a fura în secţiile de votare.
Întrebare: Aveţi premierul?
Marcel Ciolacu: Avem. Sunt patru propuneri. Am să-l hotărăsc împreună cu colegii mei, aşa cum scrie în statut. I-am enumerat pe dl. Sorin Grindeanu, pe dl. Vasile Dâncu, pe dl. Mihai Tudose şi, mai nou, pe dl. Alexandru Rafila.