Antena 3 CNN Politică DOCUMENT. Cum arată și ce scrie în declarația dată de Crin Antonescu la Securitate în 1988

DOCUMENT. Cum arată și ce scrie în declarația dată de Crin Antonescu la Securitate în 1988

R.K.
5 minute de citit Publicat la 15:27 17 Apr 2025 Modificat la 19:36 17 Apr 2025
DOCUMENT. Cum arată și ce scrie în declarația dată de Crin Antonescu la Securitate în 1988 Candidatul Coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a obținut de la CNSAS documentele cerute. Foto: Facebook/Captură foto

Crin Antonescu, candidatul Coaliției la prezidențiale, susține, joi, o conferință de presă în care face publică întreaga declarație dată la Securitate în anul 1988.

„Nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei care a semnalat că există o declarație, mi se pare legitimă această curiozitate de a afla ce este în această declarație pentru Securitate. Vreau să mulțumesc presei pentru atitudinea corectă în acest caz și personalităților publice care au luat poziție în acest caz”, a declarat Crin Antonescu, înainte să citească declarația respectivă.

Declarație

Subsemnatul Crin Antonescu (...) vă declar că îl cunosc pe Costache Ștefan, inginer la întreprinderea mase plastice din Tulcea, de aproximativ 20 de ani. Am copilărit împreună, am fost colegi de clasă, apoi după clasa a opta Costache Ștefan a plecat la București pentru a urma cursurile unui liceu de specialitate și apoi a urmat și cursurile facultății de construcții. În prezent ne aflăm în relații amicale. În toamna anului 1987, după ce Costache Ștefan s-a reîntors dintr-o excursie din Bulgaria, ca turist, ne-a declarat următoarele:

Aflat către sfârșitul perioadei de excursie, la Sofia, a încercat să întreprindă o călătorie la Viena pe calea aerului fără a deține viza necesară sau pașaport. Depistat de autoritățile bulgare, a fost reținut la aeroport, a fost reținut timp de 2-3 zile în Bulgaria, după care a fost trimis în România, tot pe calea aerului.

Din București la Tulcea a fost însoțit de două cadre de miliție, iar la Tulcea a mai fost reținut pentru o scurtă perioadă, în care a fost cercetat de organele de miliție și Securitate. 

În legătură cu perioadele în care a fost reținut, mi-a relatat că totul a decurs în condiții normale.

Mi-a relatat că inițial a vrut să facă o călătorie în Viena, ulterior a declarat că nu s-ar mai fi întors.

Am aflat că organele de cercetare ar fi descoperit la domiciliul său unele pachete cu obiecte personale lăsate unor prieteni, cu destinația scrisă pe bilețele, unul dintre pachete îmi era destinat mie. Nu cunosc conținutul pachetului.

În legătură cu faptele petrecute, declar că deși suntem în strânsă legătură de multă vreme, nu am cunoscut intențiile lui Costache Ștefan. Știam doar că a depus acte pentru o excursie în câteva țări socialiste și i-a fost aprobată doar Bulgaria. Am înțeles că nimeni nu îi cunoștea intențiile, nici măcar părinții sau sora lui. Am fost uimit, în condițiile în care el niciodată nu și-a exprimat dorința de a se muta în afara țării. 

Am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra celui în cauză, are încredere în mine, mă consultă. Totuși, pare debusolat, afirmând că, după cele întâmplate, reușita lui în viață nu va mai fi atât de sigură”.

„Aceasta a fost declarația, cuprinde doar lucruri pe care cei de la Securitate le cunoșteau. Nu există niciun fel de informație, nicio formă de angajament că aș furniza informații”, a adăugat candidatul la prezidențiale, după ce a prezentat declarația în fața jurnaliștilor.

„La pagina de dosar pe care am consultat-o, toate persoanele, eu și acești prieteni pe care îi și numesc, toți avem o fișă mică așa. Ei au luat niște măsuri, printre care investigarea cercului de apropiați. În acel dosar e pe spate ștampila „neaflat în evidență”. Am fost practic investigați. Eu nu mă prezint victimă. Se miră unii că nu am povestit, eu nu aveam ce povesti. Era o formalitate, nu mi s-a părut că am suferit ceva special atunci. Este o chestiune cât se poate de clară, nu există nicio altă formă de colaborare, de contact măcar între mine și Securitate”, a mai explicat Antonescu.

Știrea inițială

Antena 3 CNN a publicat în exclusivitate un facsimil din declarația de la dosarul de la CNSAS a lui Crin Anontescu. Candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale și-a consultat, luni, dosarul și a anunțat că va face publice toate datele din acesta. „Declarația are două pagini”, a declarat în direct la Antena 3 CNN Mădălin Hodor, vicepreședintele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Este vorba de declarația dată de Antonescu prin care își proteja prietenul care a intenționat să fugă din țară în timpul regimului comunist.

Candidatul Coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a obținut de la CNSAS documentele pe care le-a cerut în legătură cu dosarul său legat de fosta Securitate și a spus că le face publice la o conferință de presă la ora 17.00.

„Am luat exact copia care mă interesa pe mine. Am văzut toate documentele pe care aveam dreptul să le iau. Am spus că voi depune cerere, am făcut-o. N-am făcut-o de la prima oră, pentru că sunt răcit, am fost pe perfuzii. Am depus această cerere, oamenii (de la CNSAS - n.r.) mi-au răspuns: ați depus cererea astăzi, mâine, începând cu ora 9:00 vă așteptăm. Deci mi se pare că toată lumea s-a mișcat cu maximă rapiditate. Am spus că voi cere ceea ce este în dreptul meu să mi se dea. Instituția a fost foarte promptă și a doua zi mi-a dat", a spus Antonescu.

Întrebat dacă i-au cerut liderii Coaliției să vină la CNSAS, el a răspuns că a fost strict decizia lui, fiind problema lui.

Mădălin Hodor, vicepreședinte CNSAS, a delcarat la Antena 3 CNN că Antonescu nu știa despre această declarație.

„Nu știa, în mod evident. Declarația a fost găsită în 2020. Nici noi nu știam. Până în 2025. Acel document a fost introdus într-o bază de date a CNSAS unde se procesează dosarele, dar nu toate informațiile introduce sunt neapărat și procesate de noi”, a spus acesta.

„CNSAS procesează zilnic dosare în cantități mari și în aceste dosare sunt cuprinse sute de personae. Nu vorbim de titularul dosarului, pot să apară și alte persoane. Legal, CNSAS nu poate să caute o persoană fără temei. Noi nu putem să aruncăm pe piață nume de persoane. Știți, am găsit o declarație de-a lui Antonescu”.

Întrebat care sunt diferențele dintre o declarație și notă informativă, acesta a spus: „De formă și de fond. Niciodată un informator nu dădea declarații în fața Securității, ci note informative. Diferența într-o declarație și nota informative de formă, e că nota informativă are niște elemente clare care o diferențiază de declarație: un antet, cu numele ofițerului care o primește, indicativul, numele conspirativ al informatorului, numărul de dosar al informatorului, locul și data unde a fost dată nota. Și scrie clar notă informativă”.

Crin Antonescu, a cerut Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității toate documentele din dosarul său legat de fosta Securitate. El a ieşit public, marţi, şi a explicat că singura lui legătură cu fosta Securitate a fost în calitate de urmărit. „Am crezut că a trecut vremea şopârlelor”, a scris Antonescu pe Facebook.

Mihai Demetriade, istoric și consilier superior în cadrul Direcției cercetare a CNSAS, a acuzat, într-un mesaj publicat marți, pe Facebook, că „cineva din Colegiul CNSAS, interesat politic, a manipulat cu bună intenție presa” în cazul Crin Antonescu. CNSAS a transmis că Antonescu „nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”, însă a dat o declarație fostei Securități despre o persoană apropiată. Candidatul Alianței a susținut, într-o conferință de presă, că a fost „o victimă a Securității, nicidecum un colaborator”.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole