Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Cum te poţi transfera la un alt fond de pensii administrat privat

Ghidul pensiilor private: Cum te poţi transfera la un alt fond de pensii administrat privat

Îți cauți drumul către un viitor mai liniștit și mai prosper? Dacă anii de acum sunt ani de muncă, pensia poate veni ca o binemeritată vacanță, iar sejurul depinde de alegerea ta. Iar pentru a evita surprizele ai nevoie de un ghid: Ghidul pensiilor private.

de Georgiana Adam    |   

Fie că este obligatorie, facultativă sau ocupaţională, pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de stat.

Românii care, din motive personale, doresc să adere la un alt fond de pensii administrat privat decât cel pentru care au optat iniţial, sau la care au fost repartizaţi aleatoriu, o pot face în orice moment, după plata primei contribuţii.

După semnarea actului individual de aderare la fondul la care dorește să se transfere, participantul trebuie să transmită, în scris, pe suport de hârtie sau în format electronic, o notificare către administratorul fondului de la care se face transferul. 

În plus, va transmite o copie a actului individual de aderare la noul fond, precum și o copie a actului de identitate valabil la data depunerii documentației.

Este important de reţinut faptul că un participant se poate transfera de la un fond de pensii administrat privat la altul, fără a suporta cheltuieli de transfer, doar dacă acesta se realizează după doi ani de la data aderării sau de la data ultimului transfer.

Dacă participantul se transferă înainte de cei doi ani, acesta va suporta penalitățile a căror valoare este menționată în prospectul schemei de pensii.

Paşii pentru transfer

- semnarea unui nou act de aderare (bifează opţiunea transfer)
-  depunerea unei cereri de transfer la administratorul fondului de pensii de la care se face transferul
- depunerea noului act de aderare, plus copia după actul de identitate, semnată 
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Transferul este gratuit - dacă se realizează după doi ani de la data aderării sau de la data ultimului transfer

Penalităţile de transfer - se aplică dacă transferul se realizează mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent.

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta