Antena 3 CNN Actualitate Spitalele din România, bombe cu ceas. Dr. Ţincu: Paturi mai late ca uşile de la ATI, prelungitoarele - un pericol. Oricând, în orice spital de la noi, o tragedie e posibilă

Spitalele din România, bombe cu ceas. Dr. Ţincu: Paturi mai late ca uşile de la ATI, prelungitoarele - un pericol. Oricând, în orice spital de la noi, o tragedie e posibilă

Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas. Declaraţia extrem de dură îi aparţine medicului Radu Ţincu, de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală, şi a fost făcută în exclusivitate la Antena 3.

de Milena Niță    |   

Doctorul crede că tragedii de genul celei de la Institutul Matei Balş pot apărea oricând, pentru că în spitale nu există senzori pentru detectarea fumului, iar incendiile sunt observate abia când flăcările cuprind efectiv încăperile. 

Dr. Radu Ţincu: Oricând, în orice spital din România, o tragedie asemănătoare e posibilă

"Se fac anchete, comisii de control, se întocmesc documentaţii şi ele rămân într-un biblioraft. Se lasă către spitalele respective un plan de conformare, mai mult sau mai puţin realist. Multe dintre aceste măsuri de conformare în primul rând nu se pot pune în practică pentru că ţin de infrastructura spitalului.

Spre exemplu, când sunt prea aglomerate paturile din secţia respectivă nu e decât o singură variantă - să reduci numărul de paturi. Varianta să extinzi şi să lărgeşti saloanele este imposibilă, pentru că spitalele sunt vechi.

Oricând, în orice spital din România, o tragedie asemănătoare este posibilă şi doar norocul face să nu se întâmple în zilele următoare.

Sunt spitale unde nu există senzori pentru detectarea fumului şi atunci orice incendiu care apare este detectat abia când începi să vezi fumul sau să vezi flăcările care ard instituţia respectivă", a spus medicul Radu Ţincu, marţi, într-un interviu exclusiv la Antena 3. 

Dr. Ţincu: Prelungitoarele de la ATI, pericol pentru spitale

În plus, improvizaţiile din secţiile de Terapie intensivă sunt un pericol nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru cadrele medicale, avertizează dr. Ţincu, medic primar la secția de ATI a Spitalului Floreasca. 

Acesta mai spune şi că în ciuda faptului că avem aparatură de sute de milioane de euro, nu avem echipe tehnice, mai cu seamă instalatori sau electricieni care să poată să schimbe un bec.

"Există un normativ european care ne spune câte prize sunt prevăzute în aceste zone ale terapiei intensive, pe aceste console. De ce sunt atât de multe prize necesare? Pentru că avem foarte multă aparatură medicală. 

Într-adevăr, există spitale unde nu există pe aceste console numărul de prize, este evident că singura posibilitate este să foloseşti un prelungitor, însă acel prelungitor se va supraîncălzi, pentru că el nu poate să suporte un astfel de consum şi riscă să se aprindă (...).

Sunt trei aspecte în terapie intensivă care au fost sesizate în aceste controale efectuate după Piatra Neamţ: securitatea la incendii este pe primul plan, cele mai multe dintre aceste spitale nu respectă securitatea la incendiu. Al doilea lucru este siguranţa pacientului şi al treilea, siguranţa şi confortul personalului medical. 

Dacă discutăm de incendii şi de această siguranţă la incendii - prizele sunt un element important, al doilea senzorii de fum care nu sunt prezenţi în toate sectiile de ATI şi al treilea, acele contracte de mentenanţă.

Sunt foarte multe spitale care nu au monitoare de transport, astfel că pacienţii nu pot fi scoşi de la ATI în condiţii de siguranţă pentru analize, iar dacă sunt scoşi fără monitorizare orice se poate întâmpla.

Paturi mai late ca uşile de la ATI, în spitale

Medicul de la Floreasca vorbeşte şi despre faptul că în spitale lucrează instalatori bătrâni, care nu ştiu ce sa facă. 

Şi, atenţie, avem spitale în care paturile sunt mai late decât uşile, lucru care face imposibilă mutarea pacienţilor. 

"De asemenea au fost indentificate spitale unde paturile de la ATI nu ies pe uşi, pentru faptul că în 1950 când s-a contruit spitalul, patul avea o dimensiune şi acum avem alte paturi extrem de performante care nu mai au cum să iasă pe aceste uşi.

S-a spus foarte mult că în ultimii ani s-a investit foarte mult în sănătate, aceste sume s-au investit, cifrele există, însă ele nu se regăsesc în calitatea actului medical şi nici în performanţa şi siguranţa sistemului sanitar, aceste spitale se deteriorează de la an la an şi vor consuma mai mulţi bani, dar nu pentru a creşte performanta, ci pentru a se menţine pe o linie de plutire.

Multe din aceste spitale, dacă nu majoritatea, nu deţin planurile tehnice, dacă vrei să vezi pe unde trec firele din pereţi care există din 1950 nu mai există această documentaţie tehnică, este aproape imposibil să găseşti circuitele.

În spitale, în 2021, cu atâta aparatură care costă zeci, sute de milioane de euro nu mai putem funcţiona cu echipe tehnice formate din electrician, instalator care acum 40 de ani puteau să schimbe un bec, acum e nevoie de divizii tehnice", a adăugat medicul ATI Radu Ţincu.

Subiecte în articol: Radu Țincu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai