Antena 3 CNN Life Incredibila poveste a celei mai tinere supraviețuitoare de pe Titanic. A trăit 97 de ani și a refuzat să se uite la filmul lui Cameron

Incredibila poveste a celei mai tinere supraviețuitoare de pe Titanic. A trăit 97 de ani și a refuzat să se uite la filmul lui Cameron

G.M.
6 minute de citit Publicat la 07:00 17 Apr 2025 Modificat la 08:25 17 Apr 2025
Incredibila poveste a celei mai tinere supraviețuitoare de pe Titanic. A trăit 97 de ani și a refuzat să se uite la filmul lui Cameron În 14 aprilie 1912, Titanic își trăia ultimele ore în apele înghețate ale Atlanticului de Nord. FOTO: Profimedia Images

Millvina Dean avea doar 9 săptămâni când familia ei s-a îmbarcat pe Titanic în 1912. Zeci de ani nu a vorbit public despre tragedie, până la data de 1 septembrie 1985, când epava celebrului vas a fost descoperită. A murit în 2009, la vârsta de 97 de ani. Dean a fost ultima supraviețuitoare în viață a naufragiului, scrie Business Insider, care îi prezintă incredibila poveste de viață.

Tragedia de pe Titanic, petrecută în urmă cu 113 ani, continuă să fascineze oameni din întreaga lume. Vasul și pasagerii săi au revenit în atenția publicului în 1985, când epava a fost găsită după mai bine de șapte decenii.

Printre pasagerii de la bord s-a numărat și Millvina Dean, care avea doar două luni când nava s-a scufundat. Ea a fost cea mai tânără supraviețuitoare a dezastrului.

„Cred că tatăl meu ne-a salvat”

Millvina Dean avea doar 9 săptămâni când s-a îmbarcat pe Titanic împreună cu părinții și fratele ei mai mare. A fost cel mai tânăr pasager aflat la bord. Familia ei – mama Georgette, tatăl Bertram Frank și fratele Bertram Vere – a urcat pe Titanic pe 10 aprilie 1912, înainte de plecarea vasului din Southampton, Anglia. În mod ironic, familia nu ar fi trebuit să fie pe Titanic. Inițial, urma să călătorească cu o altă navă a companiei White Star Line, dar greva minerilor de cărbune a dus la anularea cursei respective. În schimb, li s-au oferit bilete la clasa a treia pe Titanic.

Familia Dean pleca din Marea Britanie pentru a se stabili în Kansas City, Missouri, acolo unde locuia un văr al tatălui, care deținea un magazin. Bertram Frank Dean urma să devină co-proprietar al afacerii, după ce își vânduse pub-ul din Anglia.

Pe 14 aprilie 1912, Titanic a lovit un aisberg și, ulterior, s-a scufundat. Dean, mama și fratele ei au supraviețuit, însă tatăl lor a murit. Millvina povestea că tatăl ei a simțit impactul și a luat imediat măsuri, ceea ce probabil le-a salvat viața. „Cred că tatăl meu ne-a salvat. Atât de mulți oameni credeau că Titanic e imposibil de scufundat și n-au reacționat. Tatăl meu nu și-a asumat riscul,” declara ea pentru Los Angeles Times.

Millvina, mama și fratele ei au fost urcați în ambarcațiunea de salvare nr. 13, potrivit BBC News. Ulterior, supraviețuitorii au fost preluați de vasul Carpathia și transportați la New York. Tatăl ei a fost printre cei peste 1.500 de pasageri care au pierit în tragedie.

Dean a declarat că crede că angajați ai White Star Line au împiedicat pasagerii de la clasa a treia să urce pe punțile superioare și să se salveze, potrivit The New York Times.

Trei săptămâni după naufragiu, familia Dean s-a întors în Anglia la bordul navei Adriatic. Pasagerii care aflaseră prin ce trecuse familia s-au aliniat pentru a o ține în brațe pe Millvina. „Pentru ca rândul să meargă repede, un ofițer a impus regula ca nimeni să nu țină copilul mai mult de 10 minute”, scria Los Angeles Times.

Dean nu a aflat adevărul despre Titanic până la vârsta de 8 ani

„Mama nu voia să vorbească despre asta. Își pierduse soțul, erau căsătoriți de doar patru ani. Era un bărbat frumos. N-am știut nimic despre naufragiu până la 8 ani. Apoi mama s-a recăsătorit și atunci am aflat de Titanic și de cum a murit tata,” a spus ea pentru Belfast Telegraph în 2009.

Într-un alt interviu, Dean povestea că mama ei suferea zilnic de dureri de cap severe, consecință a traumei suferite. Millvina și fratele ei au fost sprijiniți financiar în educație prin Titanic Relief Fund, un fond caritabil britanic destinat ajutorării supraviețuitorilor. White Star Line nu a recunoscut vreo responsabilitate pentru tragedie timp de ani de zile, deși multe familii au rămas fără mijloace de trai.

Wall Street Journal a relatat în 2003 că, la patru ani după naufragiu, White Star Line a fost de acord să plătească 665.000 dolari SUA — echivalentul a aproximativ 12.972 USD per pasager în valoarea ajustată din 2025.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Millvina a lucrat în biroul de cartografie al armatei britanice. După război, a fost secretară timp de 20 de ani într-un birou de inginerie, potrivit Los Angeles Times.

Motivul pentru care nu a văzut niciodată celebrul film „Titanic”

Millvina Dean nu a vorbit niciodată public despre Titanic până în 1985, când a fost descoperită epava. „Nimeni nu știa despre mine și Titanic, sincer. Nici nu era interes. Apoi au găsit epava, și după aceea, m-au găsit și pe mine,” declara ea pentru The New York Times.

După aceea, Dean a participat la expoziții, congrese și evenimente dedicate Titanicului. A vizitat și școli pentru a împărtăși povestea ei de viață.

Dean nu a vizionat niciodată filmul „Titanic” din 1997, regizat de James Cameron. Deși nu își amintea de tatăl său, nu putea urmări niciun film sau documentar despre tragedie. „Pentru că e nava pe care a murit tatăl meu. Deși nu îl țin minte, tot m-aș fi emoționat. Mă gândeam: cum s-a dus? A rămas pe navă? A sărit în apă?” a povestit ea pentru Belfast Telegraph, cu puțin timp înainte să moară.

Fratele ei, Bertram, a murit în 1992, la exact 80 de ani de la coliziunea cu aisbergul. Avea 81 de ani. Mama lor a trăit până la 96 de ani, murind în 1975.

În 1997, Millvina Dean a reușit, în sfârșit, să traverseze Atlanticul din Southampton în New York, la bordul navei Queen Elizabeth II. La 85 de ani după voiajul neîmplinit de pe Titanic, Dean a completat călătoria până la New York, conform Deseret News.

După ce a ajuns în New York, a călătorit și în Kansas City, orașul unde familia ei ar fi trebuit să trăiască, dacă totul ar fi mers conform planului, relata United Press International.

În ultimii ani de viață, Dean a scos la licitație o parte din amintirile de familie legate de Titanic, inclusiv valiza în care mama ei și-a păstrat lucrurile salvate.  După ce și-a fracturat șoldul în 2006, a fost nevoită să se mute într-un azil. Pentru a acoperi cheltuielile, a vândut obiecte personale, inclusiv o valiză care s-a vândut cu 18.650 dolari. În total, a strâns 53.906 dolari, potrivit NBC News.

Regizorul James Cameron și actorii Kate Winslet și Leonardo DiCaprio au donat împreună 30.000 de dolari pentru a acoperi costurile azilului, după ce un prieten apropiat al lui Dean, Don Mullan, a lansat o provocare publică pentru ajutor. „Am lansat provocarea actorilor și regizorilor din 'Titanic' să sprijine Fondul Millvina, și m-a bucurat generozitatea lor,” a declarat Mullan pentru Irish Examiner.

Millvina Dean a murit în 2009, la vârsta de 97 de ani. A fost ultima persoană în viață care a supraviețuit scufundării Titanicului.
Cenușa ei a fost împrăștiată de partenerul ei, Bruno Nordmanis, în portul Southampton, locul de unde Titanic plecase în prima și ultima sa călătorie.

 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole