Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Măsuri de prim-ajutor în cazul unei fracturi sau luxaţii. În ce constă metoda RICE

Măsuri de prim-ajutor în cazul unei fracturi sau luxaţii. În ce constă metoda RICE

Medicul Raluca Popescu ne spune care sunt măsurile de prim-ajutor ce pot fi aplicate în cazul în care am suferit o fractură sau o luxaţie.

de Andreea Cigolea    |   

"RICE este un acronim. Avem repaus, care înseamnă oprirea folosirii membrului afectat, apoi urmează răcirea cu gheaţă dacă este posibil sau orice altceva rece, elevarea şi compresia, încercarea de a imobiliza membrul respectiv, fără modificarea poziţiei în care a fost găsit, în cazul fracturilor. 

Fractura înseamnă întreruperea continuităţii unui os, a unui membru, iar luxaţia este poziţia incorectă a unei articulaţii şi este uşor de observat pentru că membrul are o postură nefirească. Cel mai indicat este să nu încercăm să repoziţionăm membrul respectiv, nici în cazul unei luxaţii, nici a unei fracturi", a spus medicul Raluca Popescu, joi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea.

Primul lucru pe care îl facem când avem o fractură

"Primul lucru pe care îl avem de făcut este repausul. Încercăm să ajutăm victima respectivă să se aşeze într-o poziţie confortabilă, astfel încât să nu-şi folosească membrul respectiv sau încercăm să-l împierdicăm să-şi repoziţioneze membrul respectiv. 

Cel mai frecvent, la membrele superioare se numeşte poziţia antalgică (care calmează durerea, poziţie firească). Fiecare on are tendinţa de a-şi strânge braţul la piept. Dacă suntem singuri, ne susţinem braţul cu mâna. Dacă suntem persoana care acordă primul ajutor, este indicat să ajutăm victima să-şi ţină braţul. Putem folosi o eşarfă, un fular sau chiar o pungă", a mai spus medicul.

Complicaţiile unei fracturi până vine ambulanţa

"În cazul fracturilor deschise poate exista riscul unei hemoragii. De aceea, va trebui să încercăm să oprim sângerarea prin compresie pe rană. Vom încerca cât mai puţin să mişcăm poziţia mâinii. Este dificil să mişti un os fracturat, pentru că intervine durerea, inflamaţia şi hematomul. De aceea, este mai uşor pentru cel care vine în ajutor", a mai spus dr. Popescu.

Cum oprim hemoragia acasă

"Indicat este ca pe rană să se aplice un pansament steril. Dacă nu avem, atunci cu ceva curat. Dacă alunecăm pe gheaţă, indicat este să stăm în poziţie antalgică şi încercăm să ajungem cât mai repede la un serviciu medical. Dacă victima nu se poate mişca, sunăm la ambulanţă", mai spune medicul.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători