Am lucrat și în multe instituții publice, cum ar fi secretar general adjunct și secretar general în cadrul Ministerul Dezvoltării. Ulterior, am trecut în funcția de secretar general al Guvernului, unde m-am ocupat de coordonarea activității Guvernului în două mandate, în anul 2017. Am avut, cred eu, o viziune de ansamblu. Punctul culminant al carierei mele profesionale reprezintă numirea în octombrie 2017, în fruntea Curții de Conturi, una dintre instituțiile fundamentale ale statului român”, a declarat Mihai Busuioc.
Mihai Busuioc: „Așa se fac numirile la Curtea Constituțională”
După audierea din comisie, Mihai Busuioc nu a vrut să răspundă la întrebările presei.
„În acest moment, Constituția prevede că este nevoie de candidați și magistrați și oameni cu experiență în administrație. Acest lucru îl verifică Comisia (n.r. experiența sa profesională)”, a declarat Mihai Busuioc, în fața jurnaliștilor.
Întrebat de ce crede că PSD l-a votat pentru această funcție, Busuioc a spus că: „Asta nu eu știu să vă răspund la această întrebare.”
De asemenea, întrebat dacă e de părere că este o funcție numită politic, Mihai Busuioc a spus că „nu”. „Așa se fac numirile la Curtea Constituțională”, a mai adăugat el.
Sorin Grindeanu: „Să știți că eu l-am votat pe Robert”
La polul opus, Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, spune că dacă nu ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru a ocupa această funcție, atunci nu ar fi fost votat. El a subliniat că decizia de a-l susține pe Busuioc a aparținut partidului, deși, personal, el nu l-a votat.
„Este un răspuns simplu. Dacă nu îndeplinește criteriile înseamnă că nu poate fi votat. Nu sunt eu cel care stabilesc aceste criterii. Cred că e o comisie care vede dacă le îndeplinește sau nu. Dacă le îndeplinește, foarte bine. Dacă nu, înseamnă că nu poate să ocupe funcția respectivă.
Asta a hotărât Partidul Social Democrat și, în paranteză fie spus, să știți că eu l-am votat pe Robert ”, a declarat Sorin Grindeanu, în fața jurnaliștilor.
Grindeanu a încercat să-l demită pe Busuioc din funcția de secretar general al Guvernului
Mihai Busuioc a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității "Nicolae Titulescu" din București și a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare. El ocupă funcția de președinte al Curții de Conturi din octombrie 2017.
Până atunci, a fost secretar general al Guvernului, iar numele său a devenit cunoscut publicului în contextul scandalului politic dintre premierul de atunci, Sorin Grindeanu, și liderul PSD Liviu Dragnea. În timpul acelui conflict, Grindeanu a încercat să-l demită pe Busuioc și să-l înlocuiască cu Victor Ponta. Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul de eliberare din funcție, provocând o situație tensionată și inedită în administrația publică.
Sub conducerea lui Mihai Busuioc, Curtea de Conturi și-a tăiat singură din atribuții și din independență. Asta s-a întâmplat tocmai în perioada în care instituția trebuia să verifice modul în care România cheltuie banii din PNRR.
Potrivit articolului 143 din Constituţie, judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competența profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.