Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când spunem ”de” și când spunem ”de către”?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când spunem ”de” și când spunem ”de către”?

Ana Iorga a explicat în rubrica ”Pe cuvânt” când folosim ”de” și când folosim ”de către” atunci când vorbim depsre autorului unei acțiuni.

de Laura Dinu    |   

Sintactic, este vorba despre structurile la diateza pasivă, cu un complement de agent. Mai exact, ”bărbatul a fost arestat de polițiști”, sau ”bărbatul a fost arestat de către polițiști”? Ambele exemple sunt corecte, dar observăm că în româna actuală folosim mult mai des ”de către” în locul lui ”de”. De ce? Dintr-o nevoie de claritate.

”De” si ”de către” sunt sinonime atunci când introduc un complement de agent: Copilul a fost crescut ”de” mamă sau ”de către” mamă, Bărbatul prins ”de” politisti sau ”de către” polițiști. Dar e o diferență importantă între cele 2 prepoziții: ”de către” introduce clar un complement de agent, nu are alte sensuri. Dar ”de” este o prepoziție cu foarte multe sensuri in română, arată tipul, proveniența, apartenența, finalitatea: casă de lemn, telemea de Sibiu, fată de preot, mașină de cusut.

Prin urmare, unele contexte cu ”de” pot fi ambigue. În schimb, ”de către” are o singură funcție, să arate autorul acțiunii suferite de subiect. Iar vorbitorii simt nevoia de precizie. Să vedem un exemplu care ar putea fi ambiguu: finanțarea proiectului de stat. Asta poate însemna finanțarea unui proiect de stat, care aparține statului de către o altă entitate SAU finanțarea proiectului de către stat. Daca statul finanțează, ”de către” e o alegere mai bună aici, pentru că nu e ambiguu. 

Alt exemplu: "un grup foarte apreciat de români". Asta poate însemna "un grup de români foarte apreciat de cineva" sau "un grup pe care românii îl apreciază". Și dacă e un grup pe care îl apreciază românii, atunci neechivoc ar fi sa spunem: "un grup foarte apreciat de către români".  

Un exemplu ambiguu: "Ana e apărată de Andrei". Poate însemna că: Andrei o apără pe Ana de altcineva SAU că Andrei o amenință sau o agresează pe Ana și cineva o apără de Andrei. Pe când, dacă spui că "Ana e apărată de către Andrei", înseamnă neechivoc că Andrei o apără pe Ana.  

Concluzie: ”de” și ”de către” sunt sinonime când introduc un complement de agent, dar ”de către” aduce o precizie mai mare în exprimare și se folosește în special în contextele în care autorul acțiunii este o persoana sau instituție.

Subiecte în articol: Ana Iorga Pe cuvant
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște