Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina, ziua 73. Armata ucraineană susţine că forțele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva din nord-est. Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia confirmă că operaţiunea de evacuare a civililor de la oţelăria ucraineană Azovstal s-a încheiat
  • Armata rusă a lansat rachete de croazieră asupra orașului Odesa
  • Forțele rusești aruncă în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-est
  • Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat vicepremierul Ucrainei
  • Forțele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-est
  • Volodimir Zelenski acuză Moscova că a deportat jumătate de milion de ucraineni peste graniță, în Rusia

Update 7 mai, ora 22:30. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat sâmbătă încheierea operaţiunii de evacuare a civililor din combinatul siderurgic Azovstal, din Mariupol, oraş în sudul Ucrainei asediat de forţele ruse, transmite Reuters.

Într-o postare online, ministerul rus a informat că 51 de oameni au fost salvaţi în operaţiune, care a început joi şi a durat trei zile. Potrivit sursei citate, este vorba despre 18 bărbaţi, 22 de femei şi 11 copii.

Update 7 mai, ora 21:47. Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale din zona Insulei Șerpilor, în largul coastelor Ucrainei, au doborât mai multe avioane și drone ucrainene, conform CNN.

Într-un briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenție și două drone de atac de fabricație turcească au fost doborâte.

"O barcă de asalt amfibie ucraineană Stanislav a fost, de asemenea, distrusă", a spus el.

Ministerul a postat o înregistrare video care pretinde că arată cum apărarea aeriană rusă de pe Insula Șerpilor doboară o dronă.

Anterior, armata ucraineană a raportat, de asemenea, lupte în jurul Insulei Șerpilor, dar nu a comentat cu privire la eventuale pierderi.

Update 7 mai, ora 21:41. Directorul CIA, avertisment despre Vladimir Putin: ”Nu crede că își poate permite să piardă" războiul din Ucraina | ”Miza este mare”.

Bill Burns, directorul CIA, avertizează că Vladimir Putin mizează foarte mult pe ce-a de-a doua fază a războiului din Ucraina și este convins că ”dublarea” conflictului militar îi va permite să facă progrese.

Bill Burns susține că această mentalitate pe care o are Vladimir Putin acum este ceea ce face ca a doua fază a războiului să fie cel puțin la fel de riscantă sau poate chiar mai riscantă decât prima.

"El se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă. Cred că el este convins în acest moment că dublarea încă îi va permite să facă progrese", a spus Burns despre Putin.

"Convingerile sale cu privire la Ucraina și la capacitatea Rusiei de a continua să macine rezistența ucraineană - nu știu dacă a fost încă zdruncinată. Așa că miza este destul de mare", a adăugat el.

Update 7 mai, ora 19:55. Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat vicepremierul Ucrainei Iryna Vereshchuk pe canalul său de Telegram.

”Această parte a operațiunii umanitare de la Mariupol a fost finalizată", a spus Iryna Vereshchuk.

Orașul-port din sudul Ucrainei, aflat sub asediu, a fost vizat de Rusia încă de la începutul războiului.

Update 7 mai, ora 17:30 Încă 50 de civili au fost evacuați sâmbătă de la uzina siderurgică din Mariupol.

Informația a fost confirmată atât de guvernul ucrainean, cât și de autoproclamata Republică Populară Donețk.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, a scris pe Telegram că "evacuarea oamenilor din oțelăria Azovstal a fost foarte dificilă".

"Rușii au provocat în mod constant, nu au oprit focul, au continuat să lupte. Dar am reușit să scoatem 50 de civili. Aceștia sunt femei, copii și bătrâni", a spus Yermak, menționând că operațiunea va continua.

Separatiștii din Donețk au indicat, la rândul lor, că au fost evacuate 50 persoane, sâmbătă, din Azovstal. Ei au precizat că "numărul (cumulat) de civili evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice a ajuns la 176 de persoane".

Nu a existat nicio confirmare a acestor declarații din partea Organizației Națiunilor Unite sau a Crucii Roșii Internaționale, care au încercat să faciliteze evacuările din uzină.

Update 7 mai, ora 16:30 Rusia a lansat sâmbătă patru rachete de croazieră asupra orașului Odesa, situat în sudul țării.

Informația provine de la administrația militară ucraineană, citată de CNN.

"Inamicul continuă nu doar distrugerea fizică a infrastructurii regiunii, ci și presiunea psihică asupra populației civile", a precizat Comandamentul Operațional sudic al armatei ucrainene, care a adăugat că nu s-au înregistrat victime în urma tirului cu rachete.

Pe rețelele sociale au început să circule imagini care arată nori mari de fum deasupra orașului.

Update 7 mai, ora 12:10 În mod tradițional, pe 9 mai rușii marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Însă tocmai Rusia se află în prezent în postura stat de invadator și agresor, războindu-se cu ucrainenii pe același teritoriu eliberat de forțele sovietice de naziști cu peste 75 de ani în urmă.

Presa internațională anticipează că președintele Vladimir Putin și propaganda Moscovei vor încerca să înfățișeze invazia rusă a Ucrainei ca pe o nouă luptă împotriva fascismului.

Rușii nu își asumă cu spectacolul de luni, așa că sâmbătă are loc o repetiție generală care implică avioane, blindate, lansatoare de rachete și alte mijloace de luptă cu care regimul de la Kremlin își subliniază forța.

Update 7 mai 2022, ora 11:40 Statul Major ucrainean a arătat că, pentru a doua zi consecutiv, au fost puține acțiuni ofensive din partea forțelor ruse, deși tirurile de artilerie și activitățile de recunoaștere aeriană au continuat.

Unii oficiali ucraineni cred că unitățile ruse fac o pauză înainte de a lansa următoarea fază, care vizează securizarea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, aflate parțial sub controlul insurgenților separatiști încă de la anexarea Crimeei, în 2014.

Dincolo de aceste două regiuni, rușii au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv, din sud.

Update 7 mai 2022, ora 11:20 Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forțele rusești sunt în prezent în curs de investigare, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

Un total de 10.257 de cazuri au fost înregistrate, anunță The Guardian. 223 de copii au murit în Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la 24 februarie, a precizat biroul într-o actualizare de sâmbătă dimineață. Alți 633 de copii ar fi fost răniți.

Update 7 mai 2022, ora 10:45 O jachetă emblematică a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost vândută cu 90.000 de lire sterline la o licitație de strângere de fonduri pentru Ucraina.

Boris Johnson a încurajat licitația pentru renumita jachetă a lui Zelenski la licitația de la Londra, prețul de pornire fiind stabilit la 50.000 de lire sterline, anunță The Mirror.

Update 7 mai 2022, ora 10:09 Declarație în premieră a armatei din Ucraina: forțele rusești au început să arunce în aer poduri pentru a încetini contraofensiva ucraineană din nord-est.

În ultima sa actualizare operațională, Statul Major General a declarat sâmbătă că în zona Tsyrkuny și Ruski Tyshky, la est de Harkov, „ocupanții au aruncat în aer trei poduri rutiere pentru a încetini acțiunile de contraofensivă ale Forțelor de Apărare", anunță CNN, care nu a putut verifica în mod independent afirmația.

În ultimele două săptămâni, trupele ucrainene au recucerit o serie de sate la nord și la est de Harkov, ceea ce face mai dificilă utilizarea artileriei rusești împotriva orașului, precum și amenințarea de a bloca coridoarele de aprovizionare rusești pentru forțele care luptă în Donețk și Luhansk.

Harkov este aproape de granița cu Rusia și a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate atunci când Rusia a invadat orașul.

Totodată, potrivit Statului Major General, rușii au continuat să bombardeze orașul Mikolaiv din sudul țării.

Pe de altă parte, tensiunile cresc înaintea zilei de 9 mai, cunoscută ca "Ziua Victoriei" a Rusiei - care marchează victoria Moscovei asupra Germaniei naziste. Oficialii occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin ar putea declara în mod oficial război în acea zi, ceea ce i-ar permite să mobilizeze rezervele și să intensifice asaltul rusesc.

În perioada premergătoare acestei zile, forțele rusești care ocupă regiunea ucraineană Kherson au sporit punctele de control și patrulările, a declarat Statul Major ucrainean.

Update 7 mai 2022, ora 09:30 Cel mai recent pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, anunțat de președintele Joe Biden, este în valoare de 150 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken.

„Am autorizat 150 de milioane de dolari în arme, echipamente și bunuri suplimentare din partea SUA pentru Ucraina, pentru a-și întări apărarea în vederea contracarării ofensivei Rusiei în estul țării", a declarat Blinken, potrivit The Guardian.

Cea mai recentă tranșă de asistență include 25.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, precum și radare de contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren și piese de schimb.

„Sprijinul SUA, împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, a fost esențial pentru a ajuta Ucraina să câștige bătălia de la Kiev și să împiedice obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina", a adăugat el.

Cu cel mai recent pachet de ajutor de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, asistența militară acordată de Washington Kievului de la începutul invaziei rusești a ajuns la aproximativ 3,8 miliarde de dolari, a precizat Blinken.

Obuzierele furnizate de SUA au necesitat instruirea soldaților ucraineni, aproximativ 220 de militari fiind instruiți și alți 150 fiind în curs de instruire, a spus entagon purtătorul de cuvânt John Kirby.

Update 7 mai 2022, ora 08:00 Ucraina continuă eforturile diplomatice pentru a-şi salva militarii blocaţi în Mariupol. Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a dat asigurări că va face tot posibilul ca militarii încercuiţi în Mariupol să fie salvaţi.

reşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că eforturi diplomatice sunt în desfăşurare pentru a salva militarii rămaşi ascunşi în oţelăria Azovstal din oraşul Mariupol, după ce mai mulţi civili au fost evacuaţi din uzina bombardată.

Militarii ucraineni au promis să nu se vor preda. Oficialii de la Kiev se tem că forţele ruse vor să-i extermine până luni, la timp pentru comemorarea de către Moscova a victoriei fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 50 de civili au fost evacuaţi vineri. Cu toate acestea, Rusia ar fi încălcat un armistiţiu menit să permită altor zeci de oameni încă prinşi în subteran să plece după săptămâni de asediu.

Nu era clar câţi militari ucraineni au rămas în oţelărie, relatează Reuters.

Rusia a confirmat numărul de evacuaţi şi transmis printr-un comunicat: „Operaţiunea umanitară de la Azovstal va continua şi pe 7 mai”.

Update 7 mai 2022, ora 07:30 Peste 40 de soldați și civili ucraineni capturați de Rusia, printre care 11 femei și un preot, au fost eliberați în cadrul unui nou schimb de prizonieri, a anunțat Kievul.

„Un alt schimb de prizonieri a avut loc: 41 de persoane, printre care 11 femei, au fost aduse acasă", a declarat vicepremierul Irina Vereshchuk pe Telegram.

Printre cei eliberați se numără 28 de soldați și 13 civili, dintre care unul era membru al clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, notează Sky News.

Ea nu a precizat câți ruși au fost eliberați în schimb.

Update 7 mai 2022, ora 00:01 Fostul mare șahist Garry Kasparov, vechi opozant al lui Vladimir Putin și activist în domeniul drepturilor omului, a comentat asupra cauzelor profunde ale războiului din Ucraina într-un interviu realizat de Mihai Gâdea pentru Antena 3.

"Cel mai mare adversar al lumii libere, motivul pentru care acum privim această tragedie din Ucraina și motivul pentru care Putin a devenit arogant și curajos a fost complezența. Am pierdut vigilența, am uitat la sfârșitul Războiului Rece că răul nu moare. Când ne relaxăm, când închidem ochii în fața răului, el răsare din nou.

Despre Putin putem spune că a mers prea departe. Ca orice dictator înainte lui, a trecut prea multe linii roșii și a crezut că va fi imun și că va putea face orice dorește.

Oponenții lui sunt liderii lumii libere care s-au dovedit înainte dispuși la compromisuri. Nu au avut hotărâre, nu au arătat decizie, nu au fost hotărâți să ia o poziție, să apere valorile lumii libere în trecut.

S-a ajuns într-un punct în care nu mai avem încotro. Nu mai avem cale de întoarcere. (...) Președinții, premierii din ambele părți ale Atlanticului nu au avut de ales.

Au fost siliți să treacă de la indiferență la o poziție mult mai beligerantă.

Pentru prima oară în istoria lumii vedem un genocid online. Senzația generală este că trebuie făcut ceva. E improbabil ca Putin să câștige, dar dacă Putin ar câștiga, ar fi un semnal pentru toți teroriștii și dictatorii să continue să atace. Acum, un eșec al lui Putin în Ucraina ar schimba tendința în lume, probabil”, a spus Garry Kasparov în dialogul cu Mihai Gâdea.

Război în Ucraina, 6 mai 2022 | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai

Război în Ucraina, 5 mai 2022 | Soldații ruși fură echipamente agricole și mii de tone de cereale de la fermierii ucraineni

Război în Ucraina, 4 mai 2022 | Rusia amenință că va considera transporturile NATO care livrează arme drept "ținte"

Război în Ucraina, 3 mai 2022 | Oficiali ucraineni: Rusia a efectuat bombardamente în orașul ucrainean Liov

Război în Ucraina, 2 mai 2022 | Rușii au bombardat o biserică în Odesa

Subiecte în articol: razboi Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania