Tradiția mesei de Paște spune să avem de toate pe masă, adică multă proteină animală, grăsimi și glucide. Ca să ne bucurăm pe deplin de această sfântă sărbătoare, trebuie să acordăm puțină atenție la ce mâncăm în aceste zile.
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, ne spune cum putem ajuta organismul să treacă mai ușor peste abundența alimentară, folosind remedii naturale.
„Aceste remedii naturale nici n-ar trebui să ne lipsească în perioada sărbătorilor, pentru că ele îmbunătățesc digestia și ne ajută să trecem cu bine peste această abundență culinară. Vorbim în primul rând de preparatele care îmbunătățesc digestia, de tip extracte din bilă bovină, extracte de enzime din papaină și bromelaină, cărbunele medicinal – care, luate în timpul mesei, ne ajută să avem o digestie perfectă. După aceea, pentru stimularea secreției și excreției de bilă, în special pentru persoanele care au acea bilă leneșă, ar fi bine să avem preparate de sunătoare, anghinare și armurariu. Ceaiul de armorariu, de exemplu, care ajută și foarte bine și ficatul, este un detoxifiant hepatic, pentru că ficatul este cam agresat în perioada asta, și de alimente, și de alcool.
Pentru cei care au probleme de gastrită, ulcer, deci o hipersecreție gastrică, reflux gastric, le recomand ceaiurile gastrice, care să conțină salcâm, pătlagină, gălbenele, mușețel, lemn dulce, băute la sfârșitul mesei, la fel cu acele comprimate ce conțin bicarbonatul de sodiu, carbonatul de calciu, hidroxidul de aluminiu care scad secreția gastrică acidă”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.
Reguli simple pentru un Paște sănătos:
- nu mâncați tot ce ați pregătit la o masă;
- asociați carnea cu salate asortate, murături, legume la cuptor;
- profitați de verdețurile de primăvară;
- ouăle fierte moi sunt mai ușor digerabile;
- evitați ouăle cu maioneză, salata de boeuf;
- nu amestecați băuturile alcoolice;
- nu terminați masa cu dulciuri, trebuie consumate la câteva ore după masă, la fel și fructele.